Σάββατο, Αυγούστου 25, 2012

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Η χρυσομαλλούσα Σαμπρίνα κάθεται με μια φίλη της και πίνουν χυμό σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα, απ΄αυτά που χαρακτηρίζονται ως ο "παράδεισος των καταναλωτών"! Μιλώντας για την ηλικία της -έχει περάσει τα 14 χρόνια- ονειρεύεται να γίνει μια ευτυχισμένη μητέρα και ακαριαία συλλαμβάνει με το βλέμμα της την παρουσία μιας χαρούμενης μητέρας που σπρώχνει το καροτσάκι με το μωρό. Αμέσως ταυτίζεται μ' αυτήν την εικόνα. Βιάζεται να μεγαλώσει και να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Στο μεταξύ, την κουβέντα των δύο κοριτσιών την διακόπτει η παρουσία κάποιων φιλενάδων τους που, όπως φαίνεται, είναι εριστικές. Αιτία; Γνωρίζουν πως η Σαμπρίνα θα μείνει μόνη της, αφού η μητέρα της σχεδιάζει να λείψει από το σπίτι. Μία από τις κοπέλες  μιλάει ειρωνικά και προκαλεί τη Σαμπρίνα να κάνει πάρτυ στο σπίτι προκειμένου να αποδείξει πως έχει μεγαλώσει πιά! Η Σαμπρίνα οργισμένη αποδέχεται την πρόσκληση και ανακοινώνει πως θα κάνει πάρτυ.

Όλα τα πάρτυ απαιτούν κάποια προεργασία. Η Σαμπρίνα έχει να αντιμετωπίσει ένα εμπόδιο, την ηλικιωμένη υπηρέτρια που ζει μαζί της στο σπίτι. Με τον φίλο της τον γάτο που διαθέτει μαγικές ικανότητες, η Σαμπρίνα σκέφτεται και αποφασίζει να φτιάξει μια μαγική σκόνη μαλλιών. Μαζί με τον γάτο και με την βοήθεια βιβλίων που περιλαμβάνουν μαγικές συνταγές, ανακατεύει μάτι σαύρας και χρυσόσκονη από ποντίκι και παρασκευάζει την μαγική σκόνη. Η ηλικιωμένη υπηρέτρια ζηλεύει τα μαλλιά της Σαμπρίνας και εύκολα θα δεχτεί τη σκόνη στα δικά της μαλλιά. Σκοπός της Σαμπρίνας είναι να μεταμορφώσει την ηλικιωμένη σε μια συνομήλική της και αυτό γιατί στο πάρτυ δεν έχουν θέση οι ενήλικες. Ωστόσο, το μαγικό δεν πιάνει ή καλύτερα δεν φέρνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η γιαγιά  μεταμορφώνεται σε μωράκι. Το μωρό αρχίζει να κλαίει, να ζητάει φαγητό και να γκρινιάζει! Η Σαμπρίνα με την βοήθεια της καλής της φίλης αναγκάζεται να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού. Το ταίζει, το καθαρίζει, τού αλλάζει τις πάνες. Πηγαίνει στο super market και αγοράζει μωρομάντηλα, πούδρα και πάνες. Η ζωή της γίνεται η ζωή μιας μητέρας που αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην φροντίδα του παιδιού της. Η ευθύνη είναι μεγάλη και τα λίγα λεφτά που υπάρχουν για την οργάνωση του πάρτυ εξανεμίζονται! Παρά ταύτα, η Σαμπρίνα είναι αποφασισμένη να το κάνει.

Οι ανυποψίαστοι καλεσμένοι καταφθάνουν στο σπίτι. Η Σαμπρίνα είναι απασχολημένη με το μωρό και δεν συμμετέχει με τον τρόπο που θέλει στην υποδοχή των επισκεπτών! Κάποια κορίτσια βλέπουν πως το κλίμα είναι υποτονικό και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το φαγητό. Κάποια από τα αγόρια αναλαμβάνουν να ζωηρέψουν την κατάσταση. Βάζουν μουσική και αρχίζει ο χορός! Τη στιγμή ωστόσο που το κέφι ανεβαίνει, πέφτει η ασφάλεια και το σπίτι βυθίζεται στο σκοτάδι. Η Σαμπρίνα απογοητεύεται από αυτήν την εξέλιξη! Όλα της πάνε στραβά! Αναζητά την παρουσία ενός ενηλίκου που θα την βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση. Ξαναγυρνάει στο υπόγειο και αναζητά το βιβλίο με τις συνταγές για να λύσει τα μάγια του μωρού και να το μεταμορφώσει στην ηλικιωμένη υπηρέτρια. Ενόσω ψάχνει ματαίως, μια κοπέλα από την παρέα του σπιτιού βρίσκει το μωρό στο κρεβάτι και του λύνει τα μάγια. Η γιαγιά είναι σαν να ξυπνάει από ένα παράξενο όνειρο. Αντιλαμβάνεται αμέσως τι συμβαίνει στο σπίτι και ειδοποιεί την μητέρα της Σαμπρίνας. Η Σαμπρίνα ζητάει συγγνώμη για την πρωτοβουλία και για την αναταραχή που φέρνει στο σπίτι. Απενοχοποιεί τους εναπομείναντες φίλους και υπόσχεται πως δεν θα το ξανακάνει. Μιλώντας με την καλή της φίλη, αναγνωρίζει την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι ενήλικες και ορκίζεται να παραμείνει για πάντα παιδί!

Βλέποντας σήμερα το απόγευμα στην ΝΕΤ το, μικρής διάρκειας, επεισόδιο κινουμένων σχεδίων έχω να σχολιάσω:

α) Η εικόνα της μητέρας εξιδανικεύεται στην αρχή του επεισοδίου. Η Σαμπρίνα ταυτίζεται αμέσως με αυτήν την εικόνα. Ο συνειρμός δουλεύει: Η μητέρα είναι ευτυχισμένη. Η μητέρα είναι ένας ενήλικος άνθρωπος και άρα όλοι οι ενήλικες, που τα παιδιά βιάζονται να τούς μοιάσουν, είναι ευτυχισμένοι.

β) Η Σαμπρίνα πρέπει να αποδείξει στους άλλους πως έχει μεγαλώσει λες και το κάθε παιδί είναι υποχρεωμένο να περνάει εξετάσεις ενηλικίωσης! Συνήθως, οι προκλήσεις προέρχονται από εριστικά άτομα.

γ) Οι ενδείξεις της ενηλικίωσης συμπίπτουν με τον αφανισμό των ενηλίκων. Η ατυχής μεταμόρφωση της γιαγιάς είναι μια προσπάθεια να εξαφανιστούν τα ίχνη των ενηλίκων. Η γιαγιά πρέπει να  γίνει στην ηλικία της Σαμπρίνας. Επιτρέπεται μόνο ο συγχρωτισμός των συνομηλίκων.

δ) Η μετάβαση στην ενηλικίωση φαίνεται πως δεν είναι απλά μια εναλλαγή ρόλων. Αναλαμβάνοντας η Σαμπρίνα την κηδεμονία του μωρού αντιλαμβάνεται και την ευθύνη αυτής της κηδεμονίας. Δεν είναι και λίγο μια ανθρώπινη ύπαρξη να εξαρτάται από αυτήν και τις επιλογές της! Η Σαμπρίνα είναι μικρή στην ηλικία και η ευθύνη μεγάλη. Το βάρος της ευθύνης που επωμίζονται οι ενήλικες δεν μπορεί να το αντέξει και γι'αυτό ορκίζεται να παραμείνει για πάντα παιδί.

ε) Αν ξανάβλεπε την εικόνα της ευτυχισμένης μητέρας στο πολυκατάστημα, θα ταυτιζόταν άραγε;

   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα