Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ


 
(Ίσως από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του καθηγητή Τσολάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή τη διάλεξη του καθηγητή Σταμπολίδη. Να θυμόμαστε τα λόγια του: "Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση εμείς θα είμαστε πάντα αντιπολίτευση")
 
 
Μέσα στο καλοκαίρι και ευρισκόμενος εκτός θεσσαλονίκης, έμαθα για τον απροσδόκητο θάνατο του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη. Μπορεί ο καθηγητής να ήταν 77 χρονών αλλά ήταν θαλερός. Ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ήταν συνειδητός πεζοπόρος. Η λιπόσαρκη φιγούρα του δεν επιζητούσε παρά μόνο την αναγκαία πρόσληψη θερμίδων για την επιβίωσή του. Από το μαγαζί ενός φίλου μου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  τού άρεσε να παραγγέλνει ψητή σαρδέλα και σαλάτα! Η κυρίως τροφή του ήταν άλλη και ήταν πνευματική. Μαζί με τους απόφοιτους της Φιλοσοφικής Σχολής  είχε δημιουργήσει τον "Φιλόλογο".  Οι εκδηλώσεις του "Φιλολόγου" έδιναν ένα άλλον τόνο και χρώμα  στη μίζερη πνευματική ζωή της πόλης.
 
Τον καθηγητή μπορούσες να τον συναντήσεις και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο γραφείο του στον Πύργο της Παιδαγωγικής. Ήταν άνθρωπος προσηνής με δυνατή μνήμη. Όπως έλεγε και ο ίδιος, "δεν περνούσε μέρα που να μην διάβαζε κάτι"! Θυμάμαι πως τον είχα συναντήσει για να τού ζητήσω μια συνέντευξη. Τη συνέντευξη θα την βιντεοσκοπούσα και θα την αναρτούσα στην Ελληνική Πύλη Παιδείας. Δεν μού το αρνήθηκε. Μού έγραψε το τηλέφωνο του γραφείου του και ορίσαμε ραντεβού για να συζητήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο της συνέντευξης. Ήταν τότε που  πιάστηκα εξαπίνης και κατά τη στιγμή που με  ρώτησε "εμείς τι θα πούμε;". Ήταν ακριβώς εκείνη  η στιγμή που ένιωσα ως  συνδικαλιστής που επιθυμούσε να προωθήσει διάφορα  αιτήματα του κλάδου με το κύρος του λόγου του καθηγητή. Ωστόσο, αυτό που ήθελα τότε ήταν μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης για τα προβλήματα της Παιδείας.   Εκείνη  την ημέρα θυμάμαι ακόμη  την προσπάθεια που έκανε για να μην δυσαρεστήσει μια κυρία που τον προσκαλούσε από την μακρινή Στοκχόλμη για μια διάλεξη. Ο καθηγητής κοιτούσε το σημειωματάριό του και έβλεπε πως δεν είχε κενό διάστημα για να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι! Η κυρία,  ωστόσο, επέμενε πολύ και ο Χρίστος Τσολάκης της υποσχόταν με την πρώτη ευκαιρία πως θα ανέβαινε στην Σουηδία. Τέτοιος ήταν! Πήγαινε όπου τον καλούσαν και προσπαθούσε να μην δυσαρεστεί. Ήταν υπερβολικά διαθέσιμος σε σημείο παρεξήγησης.
 
Τελικά η συνέντευξη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο πατέρας μου αρρώστησε και πέθανε από μετεγχειρητικές επιπλοκές-ήταν γεννημένος την ίδια χρονιά με τον καθηγητή Τσολάκη. Σακάτης από αυτό το βίωμα θα τα παρατούσα όλα. Αργότερα και προσπαθώντας να συνέλθω, συναντούσα και χαιρετούσα τον καθηγητή στα Φιλολογικά Βραδινά. Μια φορά που τού ζήτησα να προσκαλέσει τον Ευγένιο Αρανίτση για να μιλήσει για τη Ποίηση μου απάντησε "Ποιός είναι αυτός;" Ήταν η δεύτερη φορά που πιανόμουν εξαπίνης και αδυνατούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα!
 
Λέγεται πως ο Γκαίτε τη στιγμή που απεβίωνε  φώναξε "περισσότερο φως". Ο αγαπημένος Ναμπόκοφ λέει πως "η ύπαρξή μας δεν είναι παρά αιφνίδιο ρήγμα φωτός ανάμεσα σε δύο αιωνιότητες ερέβους"! Ο καθείς με το φως του, λοιπόν, σε αυτόν τον μάταιο κόσμο...       

4 σχόλια:

Τη 4:37 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Μόλις είδα μια ανάρτηση με μια συνέντευξη του στην Βίκυ Φλέσσα εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=MnyH06vb2as&feature=player_embedded

και σκέφτηκα ότι αν δεν το έχεις δει θα σε ενδιαφέρει. Καλησπέρα.

 
Τη 4:38 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

[Από εδώ http://nosferatos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_14.html
όπου υπάρχει και άλλη παραπομπή στην Ερανίστρια.]

 
Τη 2:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Ναι,coerdia,την έχω δει τη συνέντευξη.Σε ευχαριστώ.Εσύ πώς είσαι;

 
Τη 9:19 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Λογικό να την έχεις δει τη συνέντευξη, εγώ έμαθα για τον Τσολάκη λίγο πριν πεθάνει καιέτσι όλα μου φαίνονται καινούρια. Λυπήθηκα διαβάζοντας σ'αυτή την ανάρτηση ότι δεν έκανες τη συνέντευξη που σκοπεύατε, θα ήταν πολύ ωραία. Καλά είμαι, σε ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και να είστε καλά, καλές γιορτές.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα