Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2012

23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τον Μάιο του 1985 οι αφηνιασμένοι οπαδοί της Λίβερπουλ έκαναν ντου σε Ιταλούς και Βέλγους φιλάθλους που είχαν καταλάβει κοινό χώρο στο πέταλο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Γιουβέντους με την Λίβερπουλ. Στο στάδιο Χέιζελ, τα σαϊνια της βελγικής αστυνομίας δεν είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας και ούτε να τοποθετήσουν ισχυρή αστυνομική παρουσία ανάμεσα στους οπαδούς-ούτε τους σεσημασμένους Εγγλέζους δεν θα λάμβαναν υπόψη τους! Μια τέτοια χοντροκομμένη ασχετοσύνη και παράλειψη θα ευνοούσε την έναρξη των εχθροπραξιών! Για να αποφύγουν τις συμπλοκές οι πανικόβλητοι οπαδοί της Γιουβέντους  έκαναν πίσω και στριμώχτηκαν στο πλάγιο και κάτω μέρος του πετάλου. Ο συνωστισμός και η πίεση ήταν τέτοια που τα ψεύτικα κιγκλιδώματα θα υποχωρούσαν και θα έκαναν 39 οπαδούς να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία. Λίγο μετά, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Γιουβέντους θα έμπαιναν στο γήπεδο από το απέναντι πέταλο και τα επεισόδια θα γενικεύονταν! Οι 39 νεκροί και οι πολυάριθμοι τραυματίες δεν ήταν σοβαρός λόγος για να αναβληθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας! Το θέαμα, σκέφτονταν οι διοργανωτές, θα μπορούσε να εξαλείψει ακαριαία τον πόνο από την απώλεια των ανθρώπινων ζωών.

Τέσσερα χρόνια μετά , το 1989, έρχεται η σειρά των οπαδών της Λίβερπουλ να καταλάβουν ακριβώς τι είχαν κάνει στο Βέλγιο. Στο στάδιο Χίλσμπορο οι υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ προσπαθούν να χωρέσουν στην, μικρής χωρητικότητας, κερκίδα.΄Από αυτούς, 96 ποδοπατιούνται και συνθλίβονται. Στις αρχικές έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνουν  τα τραγικά γεγονότα, η Αστυνομία σφυρίζει αδιάφορα! Με την σύμπραξη των ανακριτικών αρχών  αρνείται την όποια ευθύνη για τον έλεγχο, την ομαλή μετακίνηση και είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο. Επίσης, στο πόρισμα δεν φαινόταν πουθενά η ευθύνη της αστυνομίας που όφειλε να απαγορεύσει  τη διεξαγωγή του αγώνα σε περίπτωση που το παλιό γήπεδο δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας.

Στο άρθρο της Β.Παπαντωνοπούλου (Εφημερίδα των Συντακτών) διαβάζω ότι διατάχθηκε καινούρια έρευνα για να εξακριβωθούν πλήρως οι αιτίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των αδικοχαμένων φιλάθλων  που εδώ και 23 χρόνια αγωνίζονται να μην τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, αισθάνονται δικαιωμένοι.

Φανταστείτε ότι η ζωή των ανθρώπων είναι ένας αδιάκοπος αγώνας ενάντια στην λήθη. Ακόμη, η ιστορία του Ανθρώπου είναι μια διαδοχή γεγονότων προβληματικού πένθους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα