Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2013

" ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΩΝΤΑΣ!"

Κάποτε η επιβίβαση στο λεωφορείο γινόταν μόνο από την πίσω πόρτα. Ο εισπράκτορας είχε την δική του θέση και οι επιβάτες δεν είχαν περιθώρια να μετακινηθούν χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ο ήχος που έκαναν τα κέρματα καθώς έπεφταν στο "ταψάκι" του εισπράκτορα, ήταν γουστόζικος! Ο εισπράκτορας ήταν ο αποδέκτης των παραπόνων.Σ' αυτόν απευθυνόσουν όταν σού έφταιγαν όλοι και όλα σε αυτόν όταν το λεωφορείο καθυστερούσε να έρθει. Μάταια ο εισπράκτορας προσπαθούσε να εξηγήσει στο επιβατικό κοινό ότι τα λεωφορεία έφευγαν από την αφετηρία σε προκαθορισμένες ώρες και ότι το μποτιλιάρισμα ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας που επηρέαζε τον χρόνο κίνησης των λεωφορείων. Οι παρεξηγήσεις και οι διαπληκτισμοί ήταν συχνοί. Οι επιβάτες που δεν γνώριζαν σε ποιά στάση θα κατεβούν, ρωτούσαν και μάθαιναν. Υπήρχε κάποιος που μπορούσε να τους ενημερώσει υπεύθυνα. Όταν το λεωφορείο φράκαρε από κόσμο, ο  εισπράκτορας ζητούσε ευγενικά  να προχωρήσουμε "ένα βήμα μπροστά" για να βολευτούν όλοι και να κλείσουν οι πόρτες.

Αργότερα μας ήρθαν οι καινούριες τεχνολογίες και οι πιο εξελιγμένες μηχανές. Μπροστά στην επέλαση των μηχανών οι εισπράκτορες έμοιαζαν περιττοί. Δεν θα αργούσε η στιγμή που τα μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων θα αντικαθιστούσαν τους υπαλλήλους. Ο κόσμος δεν θα είχε τώρα προσωπική επαφή με τον εισπράκτορα αλλά θα έβαζε το ειστήριο στην σχισμή του μηχανήματος και θα άκουγε τον χαρακτηριστικό ήχο της ακύρωσής του. Με την τοποθέτηση των μηχανημάτων αυτών και την απώλεια των θέσεων εργασίας, υπήρχαν σχέδια και προβλέψεις ότι θα εξοικονομηθούν  χρήματα. Το μέτρο, μάλλον, αποδείχθηκε ότι δεν είχε και τόση επιτυχία. Τα διαφυγόντα κέρδη από τον κόσμο που επιβιβάζονταν στα λεωφορεία χωρίς εισιτήριο ήταν πολλά και άρχισαν να προβληματίζουν τους ιθύνοντες του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι σε ορισμένες γραμμές των λεωφορείων η επιβίβαση γίνεται από τις δύο μπροστινές πόρτες. Σε αυτές καιροφυλακτεί ένας ελεγκτής που παρακολουθεί τους επιβάτες αν έχουν ακυρώσει τα εισιτήρια. Η αποβίβαση πραγματοποιείται από τις δύο πίσω πόρτες ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η είσοδος αυτών που δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν. 

Να ξαναγυρίσουμε στον Άνθρωπο είναι το αίτημα μιας εποχής που έχει αφεθεί να παραπαίει εν μέσω οικονομίστικων  και τεχνοκρατικών αντιλήψεων... 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα