Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2013

ΧΑΜΗΛΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΣΑΒΑΝΑ!

Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ένα παιδί κρατάει την φωτογραφία του πατέρα του που  καταπλακώθηκε στα ερείπια του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές. Κλαίγοντας με λυγμούς, αναθυμάται τα τελευταία λόγια του πατέρα του:"Πήγαινε στο σχολείο και εγώ θα πάω στην δουλειά για να σου φέρω φαγητό να φας"(ο πατέρας θα φέρει στο παιδί φαγητό και όχι την τελευταία μάρκα του κινητού τηλεφώνου!). Μια άλλη γυναίκα που φοράει μπούρκα λέει με σπαρακτικό τόνο πως αν είχαν το σώμα του άντρα της θα μπορούσε να το θάψει και τα παιδιά της θα ήξεραν το μνήμα  και θα το επισκέπτονταν.

Έχει πολλά χρόνια που διαβάζουμε και ακούμε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τις πολύ χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων στο Μπαγκλαντές. Το ενδιαφέρον μας αναζωπυρώθηκε από την φθίνουσα πορεία των δικών μας μισθών αλλά και από την τραγωδία που συνέβη σε ένα από τα ετοιμόρροπα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στην ξένη χώρα. Υπολογίζεται ότι στον κλάδο της  κλωστοϋφαντουργίας απασχολούνται "πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε 4.500 εργοστάσια ρούχων, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα ασφαλείας". 

Το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους δεν ήταν το μοναδικό. Ήδη είχε προηγηθεί το 2012 η πολύνεκρη φωτιά με τους 120 νεκρούς πάλι σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα. Συνολικά εκτιμάται ότι για  τον χρόνο που μας πέρασε 1200 εργαζόμενοι έχασαν τις ζωές τους στα κάτεργα των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας.

Στην προσπάθεια να ρίξει τους τόνους από την παγκόσμια κατακραυγή, η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές δηλώνει ότι ανάλογα δυστυχήματα μπορούν να συμβούν ακόμη και στα πιο προηγμένα κράτη, αναφέροντας την μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας. Απλά και κυνικά, οι νεκροί στο Μπαγκλαντές καταγράφονται από την εξουσία ως ακόμη ένα επεισόδιο αμνησίας στο μεγάλο κεφάλαιο των εργατικών δυστυχημάτων. Αντί για υφάσματα και ενδύματα, το Μπαγκλαντές θα έπρεπε να εξάγει σάβανα με χαμηλό κόστος στην "πολιτισμένη" Δύση...    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα