Σάββατο, Ιουλίου 06, 2013

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ


Δήμητρα Κολλιάκου με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, την Παρασκευή 17/5/2013-Βίντεο 40 δευτερολέπτων. Δυστυχώς, ο ήχος δεν ακούγεται καλά).

Η Δήμητρα Κολλιάκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και γνωρίζει καλά τον ακαδημαϊκό χώρο. Στην παρουσίαση του βιβλίου της "Το πρόσωπο του ουρανού" κάνει αναφορά για την κρίση των ανθρωπιστικών σπουδών, γεγονός πάρα πολύ ανησυχητικό για την εξέλιξη των κοινωνιών μας. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Γαλλία και την Αγγλία και αυτό την κάνει να νιώθει ξένη και στις δύο χώρες. Για την χώρα της την Ελλάδα, το αίσθημα το ονομάζει "διπλή εξορία" που έχει την θετική και αρνητική πλευρά. Η αρνητική πλευρά είναι αυτονόητη και έχει να κάνει με την απουσία της. Ωστόσο, η  απουσία την βοηθάει να βλέπει και να παρατηρεί τα γεγονότα και τις καταστάσεις που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας από κάποια απόσταση. Στο βιβλίο της η κρίση είναι εμφανής στη ζωή ενός ζευγαριού. Ο άντρας απολύεται και χάνει την δουλειά. Ωστόσο, η απώλεια της εργασίας μπορεί να τρέφει την κρίση του ζευγαριού αλλά δεν είναι η γενεσιουργός αιτία για την αποξένωση αυτού του ζευγαριού που έχει και ένα μικρό παιδί. Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στη συνομιλία του με την Δήμητρα Κολλιάκου, μιλάει για "οικογενειακό ρομάντζο" και για "το ακανθώδες πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων". Η συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταση των διαπροσωπικών σχέσεων και στο πλάσιμο των χαρακτήρων μέσα από συνθέσεις ενός μεγάλου πλήθους λεπτομερειών. Η κατασκευή των λογοτεχνικών χαρακτήρων "φτιάχνεται από τις φωνές των άλλων". Το γράψιμο για την Δήμητρα Κολλιάκου είναι μια αργή διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Το διάστημα της συγγραφής ενός μυθιστορήματος είναι ένα "άχαρο διάστημα" κατά το οποίο ο/η συγγραφέας αδυνατεί να προεξοφλήσει την επιτυχή του κατάληξη. Στην Ποίηση και το διήγημα τα πράγματα είναι πιο γρήγορα. Η ίδια λέει ότι δεν έχει γράψει ποτέ Ποίηση, ωστόσο, είναι φανατική αναγνώστρια ποιημάτων. Το βιβλίο της "Το πρόσωπο του ουρανού" είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα.

Υ.Γ Στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών υπάρχει ένα μικροδιήγημα -έτσι το χαρακτηρίζει ο Μισέλ Φάις- της Δήμητρας Κολλιάκου με τίτλο "Τα χωνάκια".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα