Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2013

"ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ"-4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(1)

 

Η Αθηναία Μαρία Παπαδημητρίου γεννημένη το 1957-να και μια γυναίκα που δηλώνει χωρίς φόβο και πάθος την ηλικία της- ζει και εργάζεται στον Βόλο και χρησιμοποιεί στην εργασία της  χιλιάδες μικρά κομματάκια σπασμένων γυαλιών που δημιουργούν μια κυκλική διάταξη. Μέσα στον κύκλο γέρνει η βάρκα που στηρίζεται από πίσω σε παιλοκαιρισμένα χοντρά ξύλα.

H Marta dell' Angelo, γεννημένη στην Ιταλία, μας παρουσιάζει τον πίνακα ζωγραφικής-λάδι σε καμβά- όπου απεικονίζονται πολλοί λουόμενοι σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον από την δραματική έλλειψη του προσωπικού χώρου.

Το δωματιάκι της έκθεσης στο οποίο γίνεται η προβολή του βίντεο που έχει δημιουργήσει η καλλιτεχνική ομάδα CLAIRE FONTAINE. Η ομάδα  προέρχεται από το Παρίσι.


Στο βίντεο παρουσιάζονται οι χώρες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας να απιεκονίζονται σε χάρτη. Ένα από τα μέλη της ομάδας τα πυρπολεί. Η Μεσόγειος φλέγεται! Παντού αποκαϊδια και πυκνοί καπνοί!

Η Liliana Moro-γεννημένη στο Μιλάνο το 1961- εμφανίζεται στην έκθεση με τα πέντε μπρούντζινα αγάλματα σκύλων. Σκύλοι που δείχνουν απειλητικά τα δόντια τους και που έχουν μάθει να τα μπήγουν όταν παλεύουν για την ισχύ και την επιβεβαίωση της κυριαρχίας.

Ιστιοσανίδες στη σειρά-JOHN ARMLEDER από Γενεύη- με υλικά, χρώμα, ύφασμα, ρητίνη  και αφρό πολυουρεθάνης.

Ο αληθινός χρόνος των ανθρώπων είναι ο χρόνος των ανυπόμονων νηπίων που ζητάνε τα ΠΑΝΤΑ στο ΕΔΩ και ΤΩΡΑ! Άραγε δεν υπάρχει παρόν;


Η Ιρανή PARASTOY FOROUHAR με το δωμάτιο του συγγραφέα. Λεπτεπίλεπτα σχέδια!


ΜAYA BAJEVIC, 1967, Σεράγεβο. Ο τίτλος του βίντεο VERTIGO (Ίλιγγος). Υπάρχει μια ταχύτατη εναλλαγή των εικόνων από δύο οθόνες- δίπλα υπάρχει και μια άλλη μικρότερη. Όλα σου δίνουν την αίσθηση της περιστροφής. Σκοτεινοί και ψυχροί διάδρομοι. Κακοσυντηρημένο κτίριο σαν ίδρυμα. Σοβάδες που κρέμονται! Στο βίντεο εμφανίζονται δύο τρεις άνθρωποι που μοιάζουν να είναι ψυχικά διαταραγμένοι. 

Μπρούντζος με μαύρη πλατίνα από την Αιγύπτια GHARA AMER(1963). 
Από JORDI COLOMER(1962, Βαρκελώνη) που εμφανίζεται με την επτακάναλη εγκατάσταση βίντεο. Τι κατάλαβα; Μια ομάδα σαν περιφερόμενος θίασος θεάτρου προσφέρει παράσταση στην μέση του πουθενά. Ο αέρας φυσά δυνατά. Μια γυμνόστηθη και καλλίγραμη γυναίκα ίσως να αποτελεί το δέλεαρ! Σε αυτό το ερημικό τοπίο που κάποιος παίζει με την κιθάρα και δύο γυναίκες τον παρακολουθούν αδιάφορες και καθιστές, περνάει ένα κοπάδι με πρόβατα. Η ξύλινη κατασκευή είναι εκδοτήριο εισιτηρίων για κάποιους ανθρώπους που επισκέπτονται ξαφνικά τον χώρο. Ο τίτλος της εγκατάστασης είναι...απαγορευτικός για το τραγούδι.


Πίνακες του Μυτιληνιού Βασίλη Ζωγράφου. Άνθρωποι αποκαμωμένοι από μια ολοένα και πιο απαιτητική ζωή. Άνθρωποι που ισορροπούν οριακά!

H INCI EVINER από την Τουρκία. Σε ένα βίντεο διάρκειας 3,28 εμφανίζονται γυναίκες πάνω στον χάρτη της Ευρώπης να προσεύχονται, να κουλουριάζονται, να σκάβουν, να χορεύουν και να είναι ξαπλωμένες. Η σωματική έκφραση είναι πανταχού παρούσα. Οι φωνές των γυναικών σμίγουν σε τραγούδια ελευθερίας. Ο τίτλος του βίντεο είναι "Ροές κοριτσιών στην Ευρώπη"

ZINEB SEDIRA (1963, Παρίσι). Εμφανίζεται με μια σειρά πέντε έγχρωμων φωτογραφιών με τίτλο, "Ο Θάνατος ενός ταξιδιού".
DAN και LIA PERJOVSCHI γεννημένοι και οι δύο το 1961 στην Ρουμανία. Στην έκθεση τούς βλέπουμε με μια εγκατάσταση στον χώρο και μια τοιχογραφία. Σχέδια με μαρκαδόρους, μολύβια, εικόνες από το διάστημα, μάσκα νοσοκομείου, ομπρέλα, είδη καθημερινής χρήσης συνθέτουν το Μουσείο των δύο καλλιτεχνών. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν οι πάρα πολλές λέξεις που ξεκινούσαν από το κέντρο και με φυγόκεντρο τάση κατευθύνονταν στην περιφέρεια των χαρτιών (μου άρεσε αυτό επειδή μου θυμίζει και την φορά που έχουν οι ζωγραφιές των νηπίων).     
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα