Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

Τον εισαγωγικό λόγο, τον τρόπο παρουσίασης και την  αποφώνηση τα είχε αναλάβει η παιδαγωγός και σχολική σύμβουλος, Κατερίνα Λαλιώτη. Η προσέλευση στην χθεσινή εκδήλωση για την πρώτη ποιητική συλλογή της Πειραιώτισσας, Έφης Καγξίδου, ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Το θεατράκι στο Βαφοπούλειο ήταν ασφυκτικά γεμάτο.
Στην  απαγγελία των ποιημάτων ήταν η Λίνα Σπεντζάρη, ο Γιάννης Φωτίου, ο Ζαχαρίας Προδρόμου και η Έφη Καγξίδου. Ανάμεσα στις απαγγελίες των ποιημάτων ακουγόταν μουσική από το σχήμα The maya of two (Λυδία Κοκκόρια στο φλάουτο και Γιώργος Γούσσιος στην κλασσική κιθάρα). Τα ποιήματα της Καγξίδου είναι μια "νοσταλγία στα σοκάκια της ιστορίας" και μια αναζήτηση αξιών που εκπορεύονται από την θρησκευτική και αρχαιοελληνική παράδοση και απειλούνται διαρκώς με έκπτωση. Η Ιφιγένεια και ο Προμηθέας είναι σύμβολα προσφοράς και θυσίας. Ο Διογένης ψάχνει με το λυχνάρι του τον άνθρωπο και τον βρίσκει στον εσταυρωμένο Χριστό. Ο σοφός Σωκράτης, η πτήση του Ίκαρου, η Σμύρνη του 1922, ο θησαυρός του Πόντου, η Μαύρη θάλασσα ανήκουν στην θεματολογία του έργου της. Παράλληλα με τις εθνικές μας περιπέτειες σε βάθος χρόνου, την προσήλωση στην θρησκευτική παράδοση, την νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες και την πίστη στον θεσμό της οικογένειας, υπάρχει και η μελαγχολία ενός διαφυγόντος χρόνου ως μήτρα από την οποία ξεπηδούν διαρκώς ερωτήματα υπαρξιακής φύσης.
Το αξιακό σύστημα που υπερασπίζεται η Έφη Καγξίδου μέσα από τα ποιήματά της, φαίνεται να βρίσκει απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Αυτό κατάλαβα χτες...

2 σχόλια:

Τη 7:31 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΔΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ

 
Τη 11:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Όπως διαπιστώνεις, αγαπητέ ανώνυμε, η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. Κοτζάμ διάβολος ετέθη σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας!Θα το αντέξουμε κι αυτό!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα