Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2014

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ..

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα δημοφιλές μέσο μετακίνησης. Είναι εξαπλωμένο σε 182 σταθμούς και εξυπηρετεί με ικανοποιητικό ρυθμό τους πολίτες αυτής της μεγάλης πόλης. Ωστόσο, το μετρό αποτελεί τον "ιδανικό τόπο για αυτόχειρες". Μια γιατρός, στην προσπάθεια να εξηγήσει τις αυτοχειρίες, αναφέρει ως βασικές αιτίες το "κρύο, την έλλειψη ήλιου και τη μικρή διάρκεια της ημέρας". Η γιατρός δείχνει μια τάση να ενοχοποιεί περισσότερο τις περιβαλλοντικές συνθήκες για την κατάθλιψη των συμπατριωτών της . Πουθενά δεν λέει, ας πούμε, για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μειώνει τις αναστολές των ανθρώπων , την εύθραυστη υγεία που κάνει τους Ρώσους να είναι πιο ευάλωτοι ψυχικά, τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών και την οικονομική τους κατασταση-στο άρθρο, βέβαια, γίνεται αναφορά για την Ρουμπλιόφκα όπου ζουν οι πολυεκατομμυριούχοι και στην οποία, "αυτοκτονούν καθημερινά από πλήξη οι σύζυγοι των πλουσίων".
Ένας από τους 182 σταθμούς του μοσχοβίτικου μετρό (άρθρο του Γιώργου Πιτροπάκη σε ένα "Εψιλον" με ημερομηνία 4/9/2011) είναι ο σταθμός Ντοστογιέφσκαγια. Τον αποκαλούν "Μέκκα για τους υποψήφιους αυτόχειρες" και είναι γεμάτος με τοιχογραφίες που " ζωντανεύουν στιγμές από τα έργα του Ντοστογιέφσκι". Ο διάκοσμος του σταθμού προϊδεάζει τους ανθρώπους που βιώνουν οριακές καταστάσεις, να δίνουν τέρμα στη ζωή τους. Οι επίσημες αρχές προσπαθούν να συγκαλύπτουν και να μην δίνουν δημοσιότητα στις αυτοχειρίες. Η προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιθανόν, να προκαλούσε μια αλματώδη αύξηση των αυτοκτονιών.
Στο τέλος του άρθρου, ένας επιβάτης λέει:"Αν δεν αυτοκτονήσω στο μετρό της Μόσχας, θα γίνω δολοφόνος στους δρόμους της". Κάτι τέτοιο, αμέσως μού θύμισε το βιβλίο του Μάριου Μαρκίδη "Σπουδές στη Σημασία". Εκεί στο ερώτημα "τι είναι αυτοκτονία;" διαβάζουμε: Ανήκει στον W.Stekel ο περίφημος αφορισμός: "Κανείς δεν σκοτώνει τον εαυτό του αν δεν θέλησε ποτέ να σκοτώσει κάποιον άλλο, ή αν δεν επιθύμησε τουλάχιστον τον θάνατο κάποιου άλλου".
Ανάμεσα στην γιατρό με την μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση των αιτιών της αυτοκτονίας και στον ανώνυμο επιβάτη του μετρό, ο δεύτερος φαίνεται να απάντησε καλύτερα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα