Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Το παράστημά  του είναι ευθυτενές. Ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου που ναυάγησε στην Ν.Κορέα, εμφανίζεται σε ένα βίντεο του 2010 να βρίσκεται στην γέφυρα του πλοίου και να δηλώνει απολύτως σίγουρος για την ασφάλεια που παρέχει το μέσο με το οποίο ταξιδεύει. Αν ο κόσμος υπακούει στις εντολές του πληρώματος, λέει, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. 

Το πρόσφατο ναυάγιο έμελλε να διαψεύσει σύντομα τα λεγόμενά του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες φόρεσαν τα σωσίβια τους και περίμεναν ματαίως τον πλοίαρχο και το υπόλοιπο πλήρωμα να τους καθοδηγήσουν. Άνθρωποι με εμπειρία, γνώση και εκπαίδευση άφησαν τα παιδιά στην μοίρα τους. Ο πλοίαρχος συμπεριφέρθηκε σαν ένας τυπικός εκπρόσωπος της Εξουσίας. Στα απλά και εύκολα έθετε σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα πλοήγησης και το πλοίο ταξίδευε σχεδόν από μόνο του. Ο πλοίαρχος σε μια τέτοια περίπτωση ήταν διακριτός από όλους τους άλλους-πλήρωμα και επιβάτες- επειδή κατείχε μια θέση εξουσίας! Στα δύσκολα και ζόρικα, ωστόσο, καθυστέρησε να εκπέμψει σήμα κινδύνου, εγκατέλειψε από τους πρώτους το βυθιζόμενο πλοίο και έγινε όμοιος και χωρίς διακριτό ρόλο από τους υπόλοιπους ναυαγούς. Η θέση εξουσίας, πια, μετατρεπόταν σε θέση ευθύνης και ο καπετάνιος έμοιαζε σαν να συγχωνευόταν με τους επιβάτες.

"Αν οι επιβάτες κάνουν αυτά που τους λέει το πλήρωμα, το ταξίδι είναι ασφαλές". Η Εξουσία, ακόμη και μετά απ' αυτήν την ασύλληπτη τραγωδία, θα συνεχίζει να ψεύδεται...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα