Κυριακή, Απριλίου 27, 2014

"ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ"

Είναι μια τετραμελής οικογένεια που ζει  κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην ταινία "Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι" ο αξεπέραστος ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, υποδύεται έναν εφοριακό που συμπάσχει με τον χειμαζόμενο λαό. Στην κυβέρνηση βρίσκεται ο υπουργός της Ακρίβειας. Ο κόσμος δυσανασχετεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης φαίνεται καθαρά αυτή η δυσαρέσκεια. Ωστόσο, όλα πρέπει να συγκαλυφθούν. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην τηλεόραση χρειάζεται να μιλάνε και να δείχνουν μια τελείως διαφορετική  πραγματικότητα. Αποφασίζουν αντί των ρεπορτάζ να προβάλλουν εικόνες της κατοχής με τους πολίτες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια. Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες και το τηλεοπτικό κοινό θα αισθάνεται ανακούφιση που δεν βιώνει κάτι ανάλογο στο παρόν. 

Μεγάλο μέρος της ιστορίας εξελίσσεται στο χώρο εργασίας ενός εργοστασίου. Εκεί, ο Ξεζουμίδης είναι ο εργοδότης που διψάει για περισσότερα κέρδη και για μεγαλύτερη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σαμποτάρει κάθε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων σε σωματείο και προσπαθεί να πάρει με το μέρος του κάποιους από αυτούς ώστε να επιβάλλει τον διχασμό. Ο Ξεζουμίδης ξέρει να εκβιάζει και να δωροδοκεί. Είναι φοροφυγάς και έχει διασυνδέσεις με τον υπουργό της Ακρίβειας. Μπορεί να στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και απολύει κόσμο με πολύ μεγάλη άνεση. Οι συγκυρίες έρχονται έτσι που ο Βέγγος αναλαμβάνει να ελέγξει τα φορολογικά του στοιχεία. Ο Ξεζουμίδης αποτυγχάνει να πετάξει τα στοιχεία που τον ενοχοποιούν. Εντελώς τυχαία, ο Βέγγος τα ανακαλύπτει στις σακούλες των σκουπιδιών. Σίγουρος για την ενοχή του ελεγχόμενου, προστρέχει στον προϊστάμενό του για να το ανακοινώσει. Στο μεταξύ, ο Ξεζουμίδης έχει ειδοποιήσει τον υπουργό και αυτός με τη σειρά του τον προϊστάμενο της εφορίας. Ο Βέγγος πιστεύει ότι θα δεχτεί τα εύσημα και μια μικρή αύξηση στον πενιχρό μισθό του. Αντ' αυτού, του ανακοινώνεται δυσμενή μετάθεση στο Σουφλί. Κάνει απεργία πείνας έξω από την εφορία. Αντιστέκεται στην πιεστική  ανάγκη του φαγητού και προσδοκά δικαίωση του αγώνα του. Μια από τις μέρες της απεργίας, ο υπουργός επισκέπτεται την εφορία για να μιλήσει. Του στρώνεται κόκκινο χαλί να περάσει. Όταν συναντιούνται, ο υπουργός περιφρονεί επιδεικτικά τον απεργό Βέγγο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο υπουργός μιλάει για τον αγώνα που κάνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τον ακούει ο Βέγγος που του επιτίθεται με έναν μπαλτά και του κόβει το καλώδιο του μικροφώνου.Έτσι, κόβεται η φωνή του υποκριτή και ψεύτη. 

Ο Βέγγος στην ταινία αποτελεί υπόδειγμα τίμιου και αδιάφθορου εφοριακού που δεν ανέχεται την κοροιδία και υποκρισία. Μπορεί να απολύεται αλλά παραμένει συνεπής στις αρχές του. Με ένα πλακάτ κάθεται στην πλατεία και αναμένει κάποιον που θα του προτείνει μεροκάματο. Χωρίς να το γνωρίζει, επιβιβάζεται σε ένα λεωφορείο που μεταφέρει απεργοσπάστες. Προορισμός το εργοστάσιο του Ξεζουμίδη στο οποίο ,παρεμπιπτόντως, δουλεύει και η γυναίκα του Βέγγου.Όταν ο Βέγγος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και τάσσεται υπέρ των απεργών. Ο Ξεζουμίδης παθαίνει καρδιακό επεισόδιο, ο γιος και ο νομικός του σύμβουλος μαλώνουν και η ανέντιμη εργοδοσία δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. 

Η ταινία είναι παραγωγής του 1980. Οι κάπως μεγαλύτεροι μπορούν να αντιληφθούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες "γεννήθηκε" αυτή η ταινία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα