Κυριακή, Μαΐου 18, 2014

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ...

-1-

Tο σύνθημα που συντρόφευε πάντα τους ανθρώπους που δεν συμπαθούσαν την εξουσία ήταν "Αν οι εκλογές άλλαζαν τη ζωή μας θα ήταν παράνομες". Είμαι σίγουρος ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος περιφρόνησε την εκλογική διαδικασία και προτίμησε να απέχει.Είναι ένας κόσμος που ξέρει ότι το παιχνίδι είναι στημένο, η μοίρα προκαθορισμένη και οι δήθεν επιλογές που έχει ο ψηφοφόρος είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Δεν ξέρω κατά πόσο οι εκλογές που μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωές μας θα ήταν νόμιμες ή παράνομες, γνωρίζω ωστόσο, ότι οι εκλογές είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία έκφρασης της βούλησης ενός κόσμου που θα στόχευε στην κατάργηση της εξουσίας και όχι στη διαιώνισή της. Όπως έχω διαβάσει και τον τελευταίο καιρό, "το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία αλλά να καταργηθεί". Να καταργηθεί, δηλαδή, όλη αυτή η αλλαζονεία που κάνει τους πρόσκαιρους κατόχους αυτής της εξουσίας να συμπεριφέρονται με υβριστικό τρόπο στον κόσμο που δεν είναι μέσα στα κόλπα και στα κέντρα των αποφάσεων. Γνωρίζω πως ματαιοπονώ. Όπως είναι στην φύση της αλήθειας να μας αρρωσταίνει(Ευγένιος Αρανίτσης) έτσι είναι και στην φύση της εξουσίας να είναι αλλαζονική.


 -2-

Η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος για τη χώρα μας είναι η προεκλογική περίοδος- οι στιγμές λίγο μετά από τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης βεβαιώνουν του λόγου το αληθές . Προεκλογικά, οι υπηρεσίες των δήμων τρέχουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πολιτών. Οι πολίτες γνωρίζοντας τη λύσσα για την άγρα ψήψων το εκμεταλλεύονται και μπορούν να αιτηθούν την ικανοποίηση ακόμη και των πιο παράλογων αιτημάτων. Λακούβες μπαλώνονται κακήν κακώς, εγκατελειμμένα αυτοκίνητα εξαφανίζονται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν σαν να μην υπάρχουν, χρέη και πρόστιμα διαγράφονται, συμπατριώτες μας προσλαμβάνονται σε διάφορες θέσεις και τσιμπούσια με πολυμελείς συντροφιές οργανώνονται στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων. Γενικά μιλώντας, υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση των μηχανισμών που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανέναν. Όλα αυτά πριν τις εκλογές και το οριστικό αποτέλεσμα που, πιθανόν, να αναδείξει το συσχετισμό καινούριων δυνάμεων. Μετά, αρχίζουν οι γκρίνιες! Οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται γιατί οι εκλεγμένοι άρχοντες τους εγκαταλείπουν στη μοίρα τους. Έχοντας γνώση από την αξία της ψήφου τους, απειλούν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν τους εκλεγμένους.

Η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος για τους πολίτες και τους επίδοξους πολιτευτές είναι η προεκλογική. Ίσως γι' αυτό, λίγες ώρες μετά από τη διενέργεια εκλογών, μπαίνουμε στα γρήγορα και με πάθος σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ν
-3- 
Όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται σε μια μεγάλη κινητοποίηση του δυναμικού τους. Για πολλοστή φορά, θα μάθουμε για τα αινιγματικά βλέμματα και για το χρώμα της γραβάτας του πολιτικού στελέχους που θα συνοδεύεται από μια εμβριθή σημειολογική ανάλυση της προτίμησής του. Ακόμη θα μάθουμε για τον χρόνο προσέλευσης των πολιτικών αρχηγών και θα συγκρίνουμε τον χρόνο που χρειάστηκαν αυτοί μέσα στο παραβάν. Θα ακούσουμε δηλώσεις για την ώρα του λαού που φτάνει καταϊδρωμένη και θα δούμε τη συμπαθή γιαγιά να σφίγγει από κοντά το χέρι του πολιτικού που θαυμάζει. Γενικά, θα μείνουμε καθηλωμένοι στους τηλεοπτικούς, κυρίως, δέκτες για να συλλέξουμε με ευκολία όλα αυτά τα γεγονότα που το άκρως διεισδυτικό μάτι των δημοσιογράφων θα έχει εντοπίσει. Ωστόσο, δεν μένουμε μόνο σε αυτές τις πληροφορίες και προχωράμε παραπέρα στον γολγοθά της ενημέρωσης. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν αμέτρητα πάνελ στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μιλάμε για κανονική παρέλαση των πολιτικών που κυριολεκτικά "ιδρώνουν τη φανέλα" για να προλάβουν να βρίσκονται εγκαίρως στα τηλεοπτικά στούντιο. Μέσα από μια τέτοια σκυταλοδρομία μπορούμε να προσδιορίσουμε χωροταξικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με μια απλή παρατήρηση, σημειώνουμε τον χρόνο που εγκαταλείπει ο πολιτικός το στούντιο ενός σταθμού και πηγαίνει σ'ένα άλλο. Ο σύντομος χρόνος της μετακίνησης υποδηλώνει ότι οι δυο τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται κοντά. Άρα, ένας έμπειρος πολιτικός πρέπει να δημιουργεί εκ των προτέρων έναν δικό του χάρτη μετακίνησης. Αυτό προϋποθέτει μια σοβαρή προεργασία κατά την οποία χρειάζεται να συνεκτιμηθούν όλες οι αποστάσεις των τηλεοπτικών σταθμών και να καθοριστεί ένα πλάνο μετακίνησης που θα εξασφαλίσει την, απρόσκοπτη και χωρίς άγχος, συμμετοχή αυτού πολιτικού σε όλες τις βαθυστόχαστες αναλύσεις.

Πάρτε χαρτί και μολύβι...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα