Τρίτη, Μαΐου 27, 2014

ΓΙΑ ΤΟ INTELLECTUM KAI ΠΑΛΙ

 

(Στις φωτογραφίες, ο Βίκτωρ Τσιλώνης στο περίπτερο του περιοδικού μαζί με την Σοφία. Στη δεύτερη φωτογραφία, πληροφορεί έναν επισκέπτη της Έκθεσης για την ύλη του περιοδικού. Στην τρίτη, το τελευταίο τεύχος).

ΦΩΝΕΣ, ΨΙΘΥΡΟΙ & ΣΙΩΠΕΣ ΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Συνέντευξη με τον Βίκτωρα Τσιλώνη, αρχισυντάκτη του περιοδικού Intellectum (www.intellectum.org)
Πόσα χρόνια έχει το Intellectum παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;
Συμμετέχουμε αδιάλειπτα τα τελευταία έξι χρόνια. Τα πρώτα τρία χρόνια βρισκόμασταν στο περίπτερο που είχε το ΕΚΕΒΙ για τα ελληνικά περιοδικά λόγου και στοχασμού και τα επόμενα τρία τελευταία χρόνια με δικό μας περίπτερο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου και οι εμπειρίες από τη συμμετοχή σας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;
Παρά τον βομβαρδισμό των πληροφοριών από το διαδίκτυο, το έντυπο παραμένει ζωντανό ακόμη και για γενιές, όπως αυτή των τριάντα ετών, που είναι καλά εξοικειωμένες με τον ψηφιακό κόσμο. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, μια έκθεση βιβλίου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες-αναγνώστες προκειμένου να έρθουν σε επαφή με νέες & παλιότερες εκδόσεις, δημιουργούς-συγγραφείς, αλλά και ποικίλες εκδηλώσεις με λογοτεχνικό, φιλοσοφικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό και κοινωνικό εν γένει ενδιαφέρον. Επίσης, οι συγγραφείς και οι εκδότες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδόθηκαν και απασχολούν την «κοινή γνώμη» αλλά και για τη βελτίωση των εκδόσεών τους από τυπογραφική σκοπιά. Φέτος, μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ ως ανεξάρτητου οργανισμού, ο σχεδιασμός της έκθεσης καθυστέρησε αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μικρότερη διαφήμιση της έκθεσης, είχε ως αναπόδραστο αποτέλεσμα φέτος τη μείωση των επισκεπτών. Σ’ αυτό βέβαια συνετέλεσε και η ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων στην πόλη, όπως του Παιδικού Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργάνωσε ταυτόχρονα με την έκθεση ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ετήσια εκδήλωση του TEDx Θεσσαλονίκη στο Βασιλικό Θέατρο που συνέπεσε μαζί με μία από τις σημαντικότερες ημέρες της έκθεσης (Σάββατο 10 Μαΐου 2014), καθώς και η παράδοξη αποσιώπηση της διοργάνωσης της έκθεσης από τοπικούς φορείς ενημέρωσης που υποτίθεται ότι κόπτονται για τον πολιτισμό. Σίγουρα, όλα αυτά δεν βοηθούν στην στήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχόμενη και έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας. Το μόνο δε βέβαιο είναι ότι η Έκθεση αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης και μεταχείρισης απ’ όλους μας.
Πάντως, ένα από τα θετικά στοιχεία της φετινής έκθεσης, υπήρξε σε πείσμα των καιρών η προβολή των εκδηλώσεων που αφορούν την ποίηση. Μπορεί οι εκδηλώσεις αυτές να έγιναν μ’ έναν αποσπασματικό τρόπο και χωρίς τη συμμετοχή όλων των προσώπων, φορέων και οργανισμών που θα μπορούσαν να εμπλακούν (λόγου χάριν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν επικοινώνησε με όλα τα περιοδικά της Θεσσαλονίκης και εξαιρετικοί νέοι ποιητές όπως –όλως ενδεικτικώς– η Κατερίνα Αγιυώτη, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου και ο Πέτρος Γκολίτσης δεν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά το έργο τους), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, διοργανώθηκαν με επιτυχία και συγκέντρωσαν τα βλέμματα του αναγνωστικού κοινού που επισκέφθηκε την έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, εσείς διοργανώσατε κάποια εκδήλωση στο πλαίσιο της Έκθεσης.Θα ήθελες να μας πεις κάτι;

Πράγματι, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο, το Σάββατο στις 10 Μαΐου 2014 πραγματοποιήσαμε συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης και τα κοινωνικά δικαιώματα με προσκεκλημένους τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, τον συγγραφέα-μεταφραστή Βασίλη Λαλιώτη (γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους και μετο ψευδώνυμο Γιώργος Μίχος), τον υποψήφιο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αντώνη Μπιλίση και τον δικηγόρο – τέως αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Ραδίση. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η χωρητικότητα της αίθουσας αποδείχτηκε αναπόφευκτα μικρή. Στην εκδήλωση διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από τους προσκεκλημένους μας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ύπαρξη-άσκηση-προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας σήμερα και υπήρξε γόνιμος διάλογος με το κοινό που συνεχίστηκε κατόπιν και στο περίπτερο του περιοδικού. Η συζήτηση βιντεοσκοπήθηκε (θα αναρτηθεί σύντομα στο κανάλι του Intellectum στο Vimeo) και ο κόσμος προβληματίστηκε πολύ σχετικά με όσα πληροφορήθηκε για την ελευθερία της έκφρασης και την πρακτική άσκηση μερικών κεφαλαιώδους σημασίας δικαιωμάτων του.

Ποιό είναι το περιεχόμενο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού;
Στο τελευταίο μας τεύχος που κυκλοφόρησε ειδικά για την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, επικεντρωνόμαστε σε κρίσιμα ζητήματα όπως στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική (άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή πυρηνικής φυσικής Χρήστου Ελευθεριάδη), την πρώτη αναλυτική κριτική του βιβλίου «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», την κοσμική ακτινοβολία του σύμπαντος (συνέντευξη με τον ερευνητή Γιώργο Βασιλειάδη), το τραυματικό «Μετά» της μεταπολίτευσης που βιώνουμε σήμερα στην εποχή της οικονομικής κατάρρευσης και των Μνημονίων, καθώς και τη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση (εκτενές αφιέρωμα). Είναι αναμφίβολα το καλύτερο τεύχος που εκδώσαμε ποτέ χάρη στις εργώδεις προσπάθειες του Άκη Παπαντώνη, της Αυγής Βογιατζόγλου και της Σοφίας Σιμήτη και αξίζει να τύχει της προσοχής των σκεπτόμενων αναγνωστών, οι οποίοι θα μπορούν σύντομα να το αναζητήσουν καταρχάς σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της8 / 8Θεσσαλονίκης, αλλά –σύντομα ελπίζουμε– όλης της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα