Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014

ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΗ βιωματική προσέγγιση ενός θέματος ισοδυναμεί με αρκετές ώρες διαβάσματος μέσα από τα βιβλία. Ο καλός φίλος Πάρης Κούρτης δούλεψε με τους μαθητές του στο Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. το θέμα της ένδυσης και του φαγητού στην Αρχαία Ελλάδα. Ολόκληρο το σχέδιο εργασίας παρουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πέρα από την θεωρητική παρουσίαση του θέματος, οι μαθητές συμμετείχαν σε δρώμενο μέσα από το οποίο έκαναν αναπαράσταση του συμποσίου. Στο πλακόστρωτο είχαν σχεδιάσει τον ανδρώνα και τον γυναικωνίτη ενός σπιτιού, στο οποίο ο άρχοντας που κέρδιζε στους αγώνες καλούσε τους φίλους του να το γιορτάσουν.Μαθαίνουμε ότι το μενού το παρασκεύαζαν η γυναίκα του σπιτιού μαζί με τους δούλους. Οι καλεσμένοι που καταφτάνουν, κάθονται αναπαυτικά και δέχονται τις υπηρεσίες των δούλων. Οι δούλοι μπορεί να πλένουν και τα πόδια των προσκεκλημένων. Για τη διασκέδασή τους υπάρχει διαθέσιμος ο θίασος με τις χορεύτριες. Το κρασί αναμιγνύεται με νερό και το κέφι ζωντανεύει μέσα από τους μουσικούς που παίζουν. Σε όλο αυτό το γλέντι τρυπώνουν απρόσκλητοι τα λεγόμενα "παράσιτα" που θέλουν να φάνε και να πιούνε. Στο δρώμενο βλέπουμε ότι δεν ήταν εύκολο αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν. Για τη τύχη τους αποφάσιζε ο άρχοντας που διοργάνωνε το συμπόσιο. Οι παρευρισκόμενοι λίγο προτού φτάσουν στην μέθη, αποχωρούσαν. Γενικά, δεν ήταν αποδεκτό να μεθάει κάποιος. Παρεμπιπτόντως, σε όλο αυτό το γλέντι η γυναίκα του σπιτιού ήταν μόνη και απομονωμένη!

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν έναν μεγάλο μπουφέ με εδέσματα της αρχαίας εποχής. Στις φωτογραφίες που παραθέτω, μπορείτε να δείτε και τις ονομασίες τους.

 Χαίρομαι όταν φίλοι που τυγχάνει να είναι και συνάδελφοι, κάνουν τόσο όμορφα πράγματα που μένουν σαν παντοτινή γνώση μέσα στο μυαλό των μαθητών τους. Όσοι οργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις και γιορτές γνωρίζουν καλά πόσος κόπος απαιτείται για να γίνουν.

Συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.Και του χρόνου!
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα