Τρίτη, Ιουλίου 01, 2014

ΙΓΝΑΤΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΥΡΕΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ 
( Στην φωτογραφία από τα αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Χρονάς, Ιγνάτης Χουβαρδάς, η κ.Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη που, δυστυχώς, καλύπτεται από τον Παναγιώτη Γούτα)


Στις 9 Μαίου και στη διεθνή έκθεση βιβλίου εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Χρονάς συντόνισε τη συζήτηση ανάμεσα στους συγγραφείς Ιγνάτη Χουβαρδά και Μαριάννα Τυρέα-Χριστουδουλίδη. Την παρουσίαση των βιβλίων " Η ζωή μέσα της" και " Υπόκλιση στον πειρασμό" έκανε ο επίσης συγγραφέας Παναγιώτης Γούτας. Η γυναίκα συγγραφέας είπε ότι αισθάνεται τυχερή για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Χρονά και μιλάει με πολύ θερμά λόγια για τη Θεσσαλονίκη. Αισθάνεται, όπως λέει, την ίδια έλξη που αισθάνονταν οι Γάλλοι περιηγητές του παρελθόντος για την πόλη.Αντιλαμβάνεται την Γραφή σαν ένα παιχνίδι συναρπαστικό που δίνει τόνο και διαφορετικό χρώμα σε μια ζωή γεμάτη συγκρούσεις και αντιθέσεις. Φαίνεται να την συγκινούν πολύ το πεζογραφικό έργο του Ιωάννου και τα ποιήματα των Χριστιανόπουλου και Ασλάνογλου.Αν κάτι την συγκινεί περισσότερο, αυτό είναι ο εξομολογητικός χαρακτήρας που έχουν οι παραπάνω συγγραφείς.

Με τον Ιγνάτη Χουβαρδά ήπιαμε καφέ στα τέλη της δεκαετίας του 1990(για την ακρίβεια το 1997) σε κεντρικά μαγαζιά της πόλης. Είχαμε γνωριστεί μέσω ενός κοινού φίλου, του γυμναστή Κώστα. Ο Κώστας έβλεπε πως ήμουν φανατικός βιβλιόφιλος και σκέφτηκε να μου γνωρίσει τον Ιγνάτη. Δεν ήταν τόσο οι φιλολογικές σπουδές που έκαναν ιδιαίτερη τη γραφή του όσο η μεγάλη του ανάγκη να κοινοποιήσει τα ερωτικά αδιέξοδα της εποχής του. θυμάμαι τότε ότι μου είχε χαρίσει ορισμένα ολιγοσέλιδα βιβλιαράκια. Tο κυνήγι της Ομορφιάς μέσα στο ερωτικό παιχνίδι υπήρξε το σταθερό λογοτεχνικό μοτίβο που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια. Σ' αυτό, οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες που είναι πιο πονηρές και υποψιασμένες. Αυτό που είναι πάρα πολύ έντονο στη γραφή του Χουβαρδά είναι οι απρόσμενες συναντήσεις με όμορφες γυναίκες, η αδυναμία προσέγγισης τους, οι αναστολές μπροστά στο θαύμα της ομορφιάς και η αδιάκοπη περιπλάνηση μέχρι του σημείου της ερωτικής ματαίωσης. Ο Χουβαρδάς μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια για τις δαιδαλώδεις διαδρομές της σκέψης μας, για τους φόβους και τις αναστολές μας.

Χάρηκα για την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του. Τώρα, εξακολουθούμε και οι δυο να λατρεύουμε φανατικά το έργο του Ευγένιου Αρανίτση. Εξάλλου, στο μακρινό 1997 ήταν από τα πρώτα πράγματα που είχαμε μοιραστεί προκειμένου να γνωριστούμε. Παρεμπιπτόντως, ο Γιώργος Χρονάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ποιητές Χάρη Μεγαλυνό και Ευγένιο Αρανίτση και στην εκτίμηση που τρέφουν στην γραφή του Ιγνάτη Χουβαρδά. Στον τόπο κατοικίας του, την Κομοτηνή, ο Ιγνάτης Χουβαρδάς θα συνεχίσει να γράφει...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα