Σάββατο, Ιουλίου 12, 2014

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ-ΣΩΤΗ ΓΡΙΒΑ

Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι στη ζωή. Στις αποσκευές αυτού του ταξιδιού υπάρχει πάντα μια υπόμνηση φθοράς. Διαφορετικά, είμαστε άνθρωποι εγλωβισμένοι στην ακινησία. Ακούω την Σώτη Γρίβα, ψυχαναλύτρια της λακανικής παράδοσης, να μιλάει για το καινούριο βιβλίο της "Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας", στην 11η διεθνή έκθεση βιβλίου. Μου αρέσει η φράση της "άρση του ποδιού από το έδαφος"! Η παρότρυνσή της είναι ηχηρή: "Πήγαινε προς Εσένα και όχι έλα προς Εμένα".

Ο στοχασμός της Γρίβα αντιλαμβάνομαι πως έχει και μια φιλοσοφική διάσταση. Πώς ,εξάλλου, να ερμηνεύσει την πολυετή κλινική εμπειρία και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς αν απουσιάζει απ' αυτήν η φιλοσοφική διάθεση που ανοίγει καινούριους δρόμους σκέψης και ερμηνείας; Επιμένει πολύ στην ακινησία των ανθρώπων και στα εμπόδια που υπάρχουν για την έναρξη αυτής της κίνησης. Φόβος και  ενοχές καθηλώνουν τους ανθρώπους . Τα συμπτώματα για την κ.Γρίβα είναι απολιθώματα μέσα μας. Το πιο σπουδαίο ψυχικό γεγονός είναι να κινηθούμε μέσα από τον άλλον προς τον εαυτό μας. Η κ.Γρίβα μιλάει για το τρισδιάστατο βλέμμα. Για να κατακτήσει ο κάθε άνθρωπος την κίνηση θα πρέπει να υιοθετήσει αυτό το βλέμμα. Σε τι συνίσταται αυτό το βλέμμα; Στο βλέπω-βλέπομαι και βλέπω τον άλλον να με βλέπει. Για την ευελιξία και διαμόρφωση αυτού του τρισδιάστατου βλέμματος είναι απαραίτητο το λεγόμενο "στάδιο του καθρέφτη".

Μου αρέσει ο ορισμός που δίνει για το ασυνείδητο: "δεν γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω κάτι".Τι είναι αγάπη; Είναι η "προσφορά αυτού που δεν έχεις σε αυτόν που δεν το θέλει".Πάντα, μάς λέει,  πρέπει να αναζητούμε την Έξοδο και διαρκώς να θέτουμε ερωτήματα και να είμαστε εξερευνητές. Οι ζωντανοί-νεκροί αυτής της ζωής δεν πεθαίνουν ποτέ επειδή ο νεκροζώντανος δεν κινδυνεύει να πεθάνει.Το μέλλον, λέει η κ.Γρίβα, έρχεται από πίσω μας. Να διαλύσουμε το πετρωμένο βλέμμα μας αναδρομικά. Αντέχουμε;

Υ.Γ. Ήδη ξεκίνησα την μελέτη του βιβλίου της Σώτης Γρίβα "Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα