Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2014

"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ"


Η ανάληψη ενός τόσο σημαντικού έργου- η αναστήλωση της Ροτόντας- απαιτούσε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών. Η εμπλοκή αυτών των τριών επαγγελμάτων ήταν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν σαφείς και διακριτές οι αρμοδιότητες αλλά και η ξεχωριστή τους αξία.Ακούω τον Πάνο Θεοδωρίδη- 11η διεθνή έκθεση βιβλίου-να λέει ότι τότε κατανόησε επακριβώς το σπουδαίο έργο που επιτελούσαν οι πολιτικοί μηχανικοί.

Το έργο αναστήλωσης της Ροτόντας πραγματοποιήθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο σεισμός το 1978 στη Θεσσαλονίκη και οι δεκάδες μικροσεισμοί που ακολουθούσαν, δυσχέραιναν όλη την εργασία. Αντιλαμβάνομαι πως εκατοντάδες εργατοώρες Θα μπορούσαν να πάνε υπέρ πίστεως και χωρίς κανένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μπορώ να φανταστώ και τα μέσα της εποχής:Μια αρχαιολογική υπηρεσία που λειτουργεί υποτυπωδώς και μια πολιτεία που προστρέχει όταν μπορεί να αξιοποιήσει ένα έργο με καθαρά ωφελιμιστικά κριτήρια.

Η αρχαιολογική έρευνα και αναστήλωση της Ροτόντας δεν αφορούσε μόνο την πρακτική πλευρά της. Για την καλύτερη ανάδειξη του μνημείου χρειαζόταν ένα πλήθος ντοκουμέντων ,όπως σχέδια, φωτογραφικό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες, βαθιά γνώση των ιστορικών πηγών, αναφορές σε προσωπικές διενέξεις και ανάδειξη του ρόλου της Πολιτείας στην διαφύλαξη αυτού που λέμε πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Όλη η ποικιλία των παραπάνω καταγραφών είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός μεγάλου αρχείου για μελλοντικές χρήσεις. Ακούγοντας τον Πάνο Θεοδωρίδη στην ψυχωμένη ομιλία του στις 10 Μαίου 2014, καταλαβαίνω καλά αυτό το "Όλα είναι καριέρα"! Είμαι βέβαιος ότι υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει ένας σφετερισμός των δικαιωμάτων από την αξιοποίηση ενός πλούσιου υλικού προς όφελος ανθρώπων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επαγγελματική τους εξέλιξη και την επιστημονική τους καταξίωση.

Δυστυχώς, ακόμη πρέπει να μιλάμε για επαγγελματική συνείδηση και συνεισφορά στο κοινό καλό και την προκοπή της χώρας, μέσα από διαδικασίες που φαίνεται να μας ξεπερνούν.1 σχόλια:

Τη 5:35 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝΚΑΤΑΛΑΒΑ ΧΡΙΣΤΟ

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα