Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2015

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ


Το 1930 ο Φρόυντ είναι άρρωστος. Οι συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις στην στοματική κοιλότητα τον καταβάλλουν. Ο Φρόυντ είναι κουρασμένος και οι δυνάμεις του φαίνεται να τον εγκαταλείπουν. Όπως είναι καταβεβλημένος, αναζητά να διασφαλίσει το μέλλον της ψυχανάλυσης.Για πρόεδρο της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας προορίζει τον Ferenczi. Ο Ferenczi είναι ένας από τους τελευταίους που μαθητεύουν και παραμένουν κοντά στον μεγάλο δάσκαλο. Παρεμπιπτόντως ο Φρόυντ υπήρξε μεγάλος δάσκαλος επειδή εβγαλε σπουδαίους μαθητές που αυτονομήθηκαν από το έργο του και ανέπτυξαν τις δικές τους θεωρίες.

Ο Ferenczi απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Φρόυντ. Ωστόσο, ο ίδιος είναι βυθισμένος και απορροφημένος πάνω στην επεξεργασία και αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος. Μοιάζει σαν να θέλει να ξεφύγει από την επιστημονική κηδεμονία του δασκάλου του και να οικοδομήσει την δική του θεωρία για το ψυχικό τραύμα.

Ταλαιπωρημένος από την προσωπική περιπέτεια της υγείας, ο Φρόυντ χάνει την αγαπημένη του μητέρα. Όπως λέει ο ίδιος 《 τώρα έχω το δικαίωμα να πεθάνω》. Νιώθει τον χρόνο να λιγοστεύει και πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να καλύψει την θέση του προέδρου με τον Ferenczi. Για να τον πείσει, τού προτείνει να εκφωνήσει τον επικήδειο του όταν συμβεί το μοιραίο. Σίγουρα, κάτι τέτοιο είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για τον Ferenczi. Ωστόσο, ο μαθητής του Φρόυντ είναι πάρα πολύ απασχολημένος. Σε ένα από τα γράμματα που ανταλλάσσει με τον Φρόυντ αναφέρει ότι 《 δεν διστάζω να τραβήξω τα πράγματα όσο πιο μακριά γίνεται , συχνά μέχρι τα όρια να οδηγούμαι ο ίδιος στο παράλογο》.

Παράλογος είναι ο θάνατος για τους πνευματικά ακμαίους ανθρώπους. Ο Ferenczi αρρωσταίνει με κακοήθη αναιμία και πεθαίνει. Μέχρι την τελευταία του πνοή παλεύει να συγκροτήσει μια ικανοποιητική θεωρία για το ψυχικό τραύμα. Ο Φρόυντ τελικά, είναι αυτός που εκφωνεί τον επικήδειο και εγκωμιάζει τον μαθητή του. Όταν πεθαίνει ο ferenczi είναι 59 χρονών!

(Διαβάζοντας το εκτεταμένο άρθρο του Χρήστου Αποστολακέα στο ψυχαναλυτικό περιοδικό 《Εκ των Υστέρων》(Ιούνιος 2003)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα