Σάββατο, Απριλίου 11, 2015

ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ ΚΑΛΟΚΥΡΗ
Την Μαρία Κίτσιου(πρώτη από τα αριστερά και δίπλα στην Καλοκύρη) την γνώρισα στο σχολείο κατά την περσινή χρονιά. Είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και δίδασκε μουσική στα παιδιά του δημοτικού. Η Χορωδία του τμήματος της είχε ιδρυθεί το 1994 από την διδάσκουσα Τρισεύγενη Καλοκύρη. Η Μαρία, λοιπόν, είχε την τύχη να έχει καθηγήτρια και να γνωρίσει από κοντά την Καλοκύρη.

Ήθελα να γράψω για την Τρισεύγενη Καλοκύρη και αναζητούσα πληροφορίες πέρα από τα απλά βιογραφικά στοιχεία. Η Καλοκύρη όπως και κάθε άνθρωπος που υπήρξε αφοσοιωμένος στην εργασία του , αδιαφορούσε για την ανούσια δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής της ζωής. Με την Μαρία είχαμε αποφασίσει να κουβεντιάσουμε για την δασκάλα της. Ό,τι θα μου έλεγε θα το έγραφα. Δυστυχώς, η εργασία μας στο σχολείο και ο γάμος της Μαρίας δεν βοήθησαν να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια ( στην φωτογραφία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από το τμήμα μουσικών σπουδών απολαμβάνουν τον καφέ σε χόβολη και γλυκό του κουταλιού στην Κύπρο- Νοέμβριος 2003) 

Αντί συζήτησης , η Μαρία μού εμπιστεύτηκε τέσσερα ογκώδη άλμπουμ με φωτογραφίες. Από αυτά, βγάλαμε εκείνες τις φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η Τρισεύγενη Καλοκύρη (από το ταξίδι στην Κύπρο-δεύτερη από αριστερά).

Οι τρεις φωτογραφίες από την ορκωμοσία της Μαρίας. Δίπλα της η Καλοκύρη
Η Τρισεύγενη Καλοκύρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Είχε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα σπούδασε μουσική , πιάνο με την Αθηνά Μαρκοπούλου, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κώστα Νικήτα, τραγούδι με την Φέμπη Νικολαίδου και διεύθυνση Χορωδίας με τον Γιάννη Μάντακα (τον τελευταίο τον είχα προλάβει σε μαθήματα που παρέδιδε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών- στην φωτογραφία η Μαρία κατά την ορκωμοσία. Στο βάθος η Καλοκύρη)

Η ευγενική φυσιογνωμία της Τρισεύγενης Καλοκύρη, αδερφής του Δημήτρη Καλοκύρη. Ακολουθούν κάποιες εκδηλώσεις του τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Λουτρά Παράδεισος στις 26 Μαίου 1999, στην Ρωμαϊκή Αγορά στις 2 Ιουνίου 1999. Μια φωτογραφία είναι από το Δημαρχείο Ζακύνθου στις 10/5/1998. θα πρέπει να πούμε ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών υπήρξε αρκετά δραστήριο κάτω από την καθοδήγησή της. Οι συναυλίες που πραγματοποιούνταν ήταν αρκετές!


Πάλι η Μαρία Κίτσιου με την Τρισεύγενη Καλοκύρη-από το ταξίδι στην Κύπρο.
Η Καλοκύρη δίδασκε θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1981. Διηύθυνε δεκάδες συναυλίες στην Θεσσαλονίκη όσο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Από το 1987 δίδασκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Υπήρξε μεταφράστρια βιβλίων. Απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 52 χρονών. Υ.Γ Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο έργο και την προσφορά της Καλοκύρη. Θερμές ευχαριστίες στην Μαρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα