Κυριακή, Μαΐου 31, 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΚΟΣΜΟΥ


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είδα τον Γιάννη Ευσταθιάδη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Από κοντά του ο Μιχάλης Γκανάς που παρουσίασε τις Αντιστίξεις μέσα από συζήτηση με το συγγραφέα. Η σύλληψη της ιδέας για τα πρώτα δέκα κείμενα των Αντιστίξεων, λέει ο συγγραφέας, έγινε χωρίς την προοπτική της δημοσίευσης. Ωστόσο, η δημοσίευση τους στην Εφημερίδα Καθημερινή αποτέλεσε ένα ισχυρό κίνητρο για μια συνέχεια στο εγχείρημα με έναν πιο άρτιο και λογοτεχνικό τρόπο επεξεργασίας των κειμένων.Ακούω τον Γιάννη Ευσταθιάδη να μνημονεύει δυο ανθρώπους στους οποίους οφείλει χάρη. Ο μουσικόφιλος δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Καρακούσης δίνουν 《σάρκα και οστά στις προθέσεις του να γράψει κείμενα》.
Ο κ.Ευσταθιάδης είναι γόνος μικροαστικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η οικογένεια δεν είχε καμιά σχέση με τις τέχνες.Στο σπίτι δεν υπήρχαν πικάπ και βιβλία. Η τρίτομη ποιητική ανθολογία του Μιχάλη Περάνθη που την δωρίζει ο πατέρας του σε ηλικία δέκα ετών καθώς και η εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού είναι οι μόνες αναγνωστικές εμπειρίες του συγγραφέα. Το 《βάπτισμα 》στη μουσική το κάνει στα δεκατέσσερα χρόνια και χάρη στον συνθέτη Γιώργο Απέργη.Μαζί ακούνε μουσική από τις εννιά το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Ένας καινούριος μαγικός κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του νεαρού Ευσταθιάδη.Όλη τη συγκίνηση που νιώθει ως ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει από μουσική αλλά αγαπάει την μουσική, προσπαθεί να την μεταλαμπαδεύσει στις κειμενικές φόρμες των 400 λέξεων στη στηλη Αντιστίξεις.Ο συγγραφέας εξομολογείται ότι η προσαρμογή των κειμένων σε αυτήν την προκαθορισμένη δομή των κειμένων του παίρνει περισσότερο χρόνο από τη συγγραφή τους.Ωστόσο, υπήρξε μια καλή προπόνηση για μεγαλύτερη σαφήνεια.
Ο αρχικός τίτλος των κειμένων ήταν Ακροαστικά που αντικαταστάθηκε από τις Αντιστίξεις.Χαριτολογώντας, ο κ.Ευσταθιάδης λέει ότι αυτό έγινε επειδή ο τίτλος παρέπεμπε σε κάτι που έμοιαζε με ανίατη αρρώστια.Ο συγγραφέας δηλώνει ικανοποιημένος επειδή οι Αντιστίξεις αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού και ανάδειξης καινούριων προβληματισμών.Στην εκδήλωση παρουσιάζει ένα ολιγόλεπτο βίντεο-τρυφερό μνημόσυνο το αποκαλεί- μιας εκδήλωσης των Αντιστίξεων όπου ομιλητής είναι ο Μένης Κουμανταρέας.Ο κ.Ευσταθιάδης εξομολογείται ότι ο Κουμανταρέας δεν συμφωνούσε με την αισθητική του γυαλιστερού εξωφύλλου των πρώτων Αντιστίξεων.Επίσης, ο Κουμανταρέας τον προέτρεπε να συμπεριλάβει το κείμενο για τους Χορούς του Σκαλκώτα σε ένα μελλοντικό βιβλίο.
Ο Αχιλλέας Κυριακίδης διάβασε αποσπάσματα των κειμένων. Τα διακόσια πενήντα κείμενα του τρίτου βιβλίου των Αντιστίξεων είναι η συγκομιδή εξαετίας και υποστηρίζεται από τις εκδόσεις Μελάνι και τη δραστήρια Πόπη Γκανά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα