Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015

ΛΥΡΙΤΖΗΣΟΙΚΟΝΟΜΟΥ(ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ)(Στην φωτογραφία ο Δ.Οικονόμου.Δίπλα η Νίκη Λυμπεράκη που αναπληρώνει τον κ.Λυριτζή που απουσιάζει με άδεια. Η κοπέλα με καταγωγή από Λευκάδα, είναι μια καλή παρουσία που έχει να διδάξει αρκετά στον κ.Οικονόμου)Ο Δημήτρης Οικονόμου, αχώριστο δίδυμο με τον κ.Λυριτζή. Ανδρώθηκαν δημοσιογραφικά στα χρόνια του δικομματισμού. Αποτελούν τους δύο αντίθετους πόλους που παράγουν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, ιδανικής για τηλεθεάσεις. Μεγάλο σχολείο οι ραδιοφωνικές τους εκπομπές. Εκεί, ζυμώθηκαν μές στις αντιπαραθέσεις με τον κόσμο και τους πολιτικούς. Εκμεταλλεύομενοι το διαφορετικό τους ύφος, κατέλαβαν τις θέσεις της πρωινής ενημέρωσης στην δημόσια τηλεόραση. Ακριβοπληρωμένοι και ξενύχτηδες! Το μόνιμο παράπονό τους, η έναρξη της εργασίας τους από τα άγρια χαράματα. Μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον του στούντιο, αποτέλεσαν και αποτελούν την 《πρώτη γραμμή 》 της ενημέρωσης.

Πίνοντας δυο-τρεις καφέδες στην καθισιά και ανακατεύοντας τη ζάχαρη στα εσπρεσάκια, προχωρούν σε εμβριθείς πολιτικές αναλύσεις παρεμβάλλοντας ειρωνικά και σεξιστικά σχόλια( κυρίως από την πλευρά του κ.Οικονόμου που στοχεύει πάντα να αποδομήσει το σοβαροφανές ύφος της ενημερωτικής εκπομπής). Κάποτε, ο πιο συγκρατημένος Λυριτζής είχε εναποθέσει το αγαλματίδιο του Λένιν την ώρα της εκπομπής.Το αντίπαλο δέος από τον κ.Οικονόμου ήταν ένα σκοτωμένο πουλί άπό τα σκάγια των κυνηγών.Ο κ.Οικονόμου, για όσους δεν γνωρίζουν, έχει σαν χόμπι το κυνήγι.

Αργότερα ήρθαν οι περικοπές. Το δίδυμο που είχε υπερτιμήσει την δημοσιογραφική του αξία δεν μπορούσε να το δεχτεί. Ήταν το διάστημα όπου έβγαιναν στην φόρα τα τρελλά ποσά με τα οποία αμείβονταν όλοι αυτοί που δούλευαν στην τηλεόραση. Χολωμένοι από τα επικριτικά σχόλια και έχοντας γνώμονα την πιο συμφέρουσα επαγγελματική πρόταση, εγκατέλειψαν την δημόσια τηλεόραση και στράφηκαν σε κανάλι ιδιωτικών συμφερόντων(το πόσο ιδιωτικά είναι τα κανάλια το μαθαίνουμε σιγά, σιγά!!!).

Στο καινούριο τους χώρο προσαρμόστηκαν εύκολα. Δεν τους έλειπε η εμπειρία της επικοινωνίας και της χρήσης του μέσου, η ευφυΐα, το χιούμορ, η ανεκτικότητα στα υβριστικά σχόλια των τηλεθεατών• η καπατσοσύνη του κ. Οικονόμου λειτούργησε συμπληρωματικά στη διαμόρφωση του δικού τους κοινού, που τούς εμπιστεύεται κάθε πρωί.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ποτέ τους έχουν κάνει ρεπορτάζ εκεί έξω, στην πραγματική ζωή που λέμε. Ακόμη και στον τεχνητό φωτισμό του στούντιο αναζητούν ως διαφυγή λίγη στάλα πραγματικότητας με το φόντο από την παραλία του Φαλήρου. Λίγο η αθλητική ενημέρωση, λίγο το τι απασχολεί την έντυπη δημοσιογραφία, λίγο οι συνεργάτες που επιμελούνται το πολιτικό, αστυνομικό ή οικονομικό ρεπορτάζ και η μέρα βγαίνει. Σταθερή αξία στο δημοσιογραφικό 《προϊόν》 που παράγουν είναι οι μπόλικοι διαξιφισμοί των πολιτικών που δεν απουσιάζουν ποτέ από τα πάνελ.

Ο κ.Λυριτζής έχει πιο σοφιστικέ ύφος. Είναι ο διανοούμενος της εκπομπής.Καλύπτει πολιτικά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς. Δείχνει με τις ερωτήσεις ότι θέλει να εμβαθύνει.Ακούει περισσότερο και δείχνει να εξισορροπεί τις εντάσεις που προκαλούνται στις συζητήσεις. Δεν τον έχω δει να ειρωνεύεται τη σκέψη των συνομιλητών. Αντιθέτως, ο δεξιών πεποιθήσεων κ.Οικονόμου παρεμβάλλει στον δημοσιογραφικό του λόγο ειρωνικά σχόλια, γίνεται ορισμένες φορές εριστικός και δεν είναι τόσο υπομονετικός στις συζητήσεις.

Να αποσαφηνίσω ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που επιδιώκω να απαξιώνω την εργασία των άλλων. Ωστόσο, επιθυμώ να σχολιάζω το στίγμα που αφήνουν οι επαγγελματίες στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα