Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2016

ΝΤΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Αποφεύγοντας την αναζήτηση τεκμηρίων στην μακραίωνη ιστορία των ανθρώπων, μπορούμε να καταλάβουμε κι εμείς τα κουτορνίθια  ότι σε γενικές γραμμές υπήρχαν αυτοί που ζούσαν μια ζωή με προνόμια και αυτοί που ήταν αναξιοπαθούντες και δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Η κοινή λογική λέει ότι η ζωή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με τόσο κραυγαλέες αντιφάσεις και με τέτοιες αδυσώπητες ανισότητες. Ανάμεσα σε αυτές τις δυο κατηγορίες ανθρώπων θα έπρεπε να έχει επινοηθεί μια ενδιάμεση ζώνη στην οποία θα κατοικούσαν άνθρωποι που ζούσαν ανάμεσα στην κατοχή ορισμένων προνομίων και στο οριακό βίωμα της μερικής εξαθλίωσης. Η μέση τάξη ενσάρκωνε πάντα το όραμα να ανελιχθεί και να αποκτήσει περισσότερα προνόμια. Επιπλέον, ήταν σε καλύτερη μοίρα από τους φτωχοδιάβολους που αργοπέθαιναν στους δρόμους.

Η μεσαία τάξη κοίταζε πάντα εκστατική και γοητευμένη προς τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. Τα μέλη της ασκούνταν σε προσομοιώσεις ζωής (για αυτές τις αναπαραστάσεις δεν χρειαζόταν η τεχνολογική πρόοδος αλλά τα εύκολα λεφτά) αυτών των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και διέθεταν αρκετό χρόνο για να το κάνουν. Από το σλόγκαν "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις" θα περνούσαμε στο "στην Ελλάδα είσαι ό,τι προσποιείσαι". Η συνεχής προσποίηση όλων αυτών που δεν ήμασταν και επιθυμούσαμε να γίνουμε, έθρεψε τις αυταπάτες μας ότι είχαμε πετύχει τους στόχους μας! Αφού τα προνόμια δεν μας τα έδιναν με το καλό, θα τα αποκτούσαμε  μοιάζοντάς τους όσο περισσότερο γίνεται. Με την καπατσοσύνη μας και υιοθετώντας κοινούς κώδικες συμπεριφορών και στάσεων, γίναμε τις περασμένες δεκαετίες προνομιούχοι και απαιτούσαμε να αντιμετωπιζόμαστε ως τέτοιοι.

Η κατοχή προνομίων και η υπεροπτική μας πόζα θωράκισαν τις ζωές μας και μας κατάντησαν μαλθακούς και ιδιαίτερα εύθικτους κάθε φορά που διαφαίνονταν στον ορίζοντα απειλή για την ιδιαίτερη και ευνοϊκή μεταχείρισή  που τυγχάναμε. 

Είναι τσεκαρισμένο ότι αυτοί που φωνάζουν περισσότερο και απειλούν θεούς και δαίμονες είναι αυτοί που ζούνε σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς προνομίων και προσωπικής ευημερίας. Την προηγούμενη φορά, μια σωφερίνα που έχει εξασφαλισμένο πάρκινγκ στην πολυκατοικία της έκανε ολόκληρη φασαρία επειδή δεξιά και αριστερά της πυλωτής(σε κοινόχρηστο χώρο εννοείται) ήταν σταθμευμένα δυο αυτοκίνητα που δεν της εμπόδιζαν την έξοδο αλλά της "ζητούσαν"να είναι λίγο πιο προσεκτική. Τέτοιες σωφερίνες(ανδρικού ή θηλυκού γένους) που ξεσηκώνουν τον κόσμο επειδή έχουν μάθει να τα έχουν όλα, η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία. Να εμπιστεύεστε και να συμπάσχετε με αυτούς που υπομένουν με στωικότητα την δοκιμασία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα