Κυριακή, Απριλίου 03, 2016

"ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ"Το μοτίβο είναι λίγο πολύ γνωστό στην ταινία "Ένας μάγκας στα σαλόνια". Μια κυρία της λεγόμενης "καλής κοινωνίας" κάνει μια μικρή μκρουαζιέρα με το ιδιόκτητο σκάφος και με όλη την οικογένεια. Η εκδρομή μοιάζει περισσότερο σαν μια απόδραση από την ψευτιά και την πλήξη των κοινωνικών συμβάσεων με τις οποίες είναι αναγκασμένη να ζει η πλούσια και οικονομικά ανεξάρτητη οικογένεια. Η κόρη που συνοδεύεται από τον μέλλοντα μνηστήρα της, βιώνει την ψευτιά και αναζητά το γνήσιο και αυθεντικό της επικοινωνίας.
Στα σχέδια της οικογένειας είναι να περάσουν κάποιες ώρες από ένα νησί.Ο πλούσιος πατέρας έχει υποσχεθεί να παραλάβει τα ψάρια των νησιωτών με το σκάφος του.Η αναψυχή πρέπει να συνδυάζεται πάντα με μπίζνες.
Οι κάτοικοι του νησιού τους αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Τα ψάρια τους πρέπει να πουληθούν ώστε να πιάσουν στα χέρια τους λεφτά. Ο Γιάννης Βόγλης υποδύεται τον κάτοικο του νησιού που είναι ο πλέον κατάλληλος να υποδεχθεί την οικογένεια. Δείχνει σκληρός και αγροίκος. Δεν γνωρίζει από "καλούς τρόπους συμπεριφοράς" και μιλάει καθαρά και ξάστερα. Αυτό το στοιχείο γοητεύει την κακομαθημένη μοναχοκόρη της οικογένειας που έχει μάθει να μην ακούει αρνήσεις και να μην βιώνει ματαιώσεις στις επιθυμίες της. Ζει μια ζωή όπως την φαντάζεται και την επιθυμεί! Κατέχει χρήματα και διαβιώνει μέσα σε πλούτη που δεν έχει αγωνιστεί να τα αποκτήσει. Αυτό ακριβώς το έλλειμμα, την οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και σε ένα περίεργο φλερτ με την αυτοκτονία.Η μοναχοκόρη βλέπει στον άξεστο νησιώτη έναν σκληρό άντρα πάνω στον οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει την εξουσία και την ισχύ της. Η σύγκρουση ανάμεσά τους είναι σφοδρή.
Η πλούσια κοπέλα θέλει να εξαγοράσει και να εξευτελίσει τον Βόγλη που τον αντιλαμβάνεται ως ένα άγριο άλογο που πρέπει να εξημερώσει. Τον προσκαλει στην μεγάλη πόλη για να εφαρμόσει το πανούργο σχέδιο της.
Μεθυσμένη από τους δαίμονες που την βασανίζουν, τραβάει το παιχνίδι στα άκρα. Η σύγκρουση του ψεύτικου κόσμου με τον αυθεντικό πρέπει να είναι σφοδρή. Αν ο αληθινός κόσμος που εκπροσωπεί ο νησιώτης συντριβεί, τότε ο ψεύτικος κόσμος των πάρτυ, της ανέμελης ζωής και της σπατάλης των χρημάτων ανακηρύσσεται σε θριαμβευτής!
Ο φτωχός και νησιώτης Βόγλης δεν μπορεί να αντισταθεί στην σαγήνη και το αλλοπρόσαλλο παιχνίδι της πλούσιας κόρης. Το πάθος του είναι ασυγκράτητο και οι κώδικες των αξιών που πρεσβεύει, αποδιοργανώνονται. Ο ίδιος μετατρέπεται σε άθυρμα και χάνει την αξιοπρέπεια μπροστά στα μάτια του πατέρα του και της γυναίκας που τον περιμένει υπομονετικά στο νησί για να τον παντρευτεί.
Σε μια στιγμή έντασης και πάθους και ευρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης, η γυναίκα χάνει την ισορροπία της και πέφτει από το μπαλκόνι. Ο αντίζηλος που επιθυμεί να την παντρευτεί και ο πατέρας, βρίσκουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον νησιώτη. Στο δικαστήριο μετατρέπονται σε ψευδομάρτυρες και ενοχοποιούν τον νησιώτη. Ευτυχώς, η υπηρέτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων περιγράφει με ακρίβεια όλα αυτά που είχαν συμβεί.Το υπηρετικό προσωπικό μαζί με την πλούσια κόρη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και βασανίζεται από τύψεις, βρίσκονται ανέλπιστα στο πλευρό του νησιώτη. Η κόρη διαφεύγει από την επιτήρηση των νοσηλευτών και παρευρίσκεται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο.Εκεί, εκθέτει όλη την αλήθεια και ξεμπροστιάζει το ψεύδος του πατέρα και του μέλλοντος συζύγου της.
Στο τέλος της ταινίας στήνεται ένα τρικούβερτο γλέντι στο νησί. Η αδικία αποκαθίσταται και ο νησιώτης προσκαλει στον γάμο του την πλούσια οικογένεια. Οι κώδικες των αξιών ισοπεδώνονται και οι τάξεις δείχνουν να συμφιλιώνονται. Η συγκεκριμένη ταινία του 1969 μας προϊδέασε εγκαίρως ώστε να μην μας πέσουν βαριές οι "συναινέσεις" και τα αλλοπρόσαλλα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα