Τρίτη, Μαΐου 03, 2016

ΕΖΗΣΕ ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ


Όσο περισσότερο η κοινωνία εμφανίζεται χύμα, τόσο ο δημόσιος διάλογος για την επικαιρότητα θα μοιάζει με έκτακτο στρατοδικείο. Το βλέπω και στο νηπιαγωγείο: όσο προσέρχονται τα παιδιά χωρίς όρια, τόσο θα πρέπει να μοιάζω σαν συνταγματάρχης που απλά δίνει παραγγέλματα στα νήπια! Επίτηδες καταφεύγω στην στρατιωτική πειθαρχία! Η κοινωνία μας είναι ντυμένη στο χακί χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη! Ο στρατός ως θεσμός εκφράζεται από δυο βασικά στοιχεία: πειθαρχία και άσκηση νόμιμης βίας. Οι πολίτες αυτής της χώρας διακατέχονται όλο και περισσότερο από φόβο. Παντού βλέπουν κάποιον που τους απειλεί και είναι έτοιμος να τους επιτεθεί.
Με αφορμή το τραγικό γεγονός της κατασπάραξης ενός πεντάχρονου παιδιού από τα σκυλιά μιας ιδιαίτερης ράτσας, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν την προσωπική ευθύνη του "αφεντικού"(άλλοι χρησιμοποιούν την λέξη "ιδιοκτήτης") που εκπαίδευσε τα σκυλιά να είναι τόσο "κακά". Όλες οι γνωμες συγκλίνουν στην άποψη ότι ένα σκυλί είναι καλό αρκεί να το εκπαιδεύσουμε να είναι καλό. Αυτή η άποψη είναι πολύ απλοϊκή επειδή δεν λαμβάνει υπόψη της ότι τα σκυλιά είναι ζώα που μπορούν να αντιδράσουν απρόβλεπτα ακόμη και αν τυγχάνουν της καλύτερης φροντίδας.
Ο απόστρατος αξιωματικός που είχε οκτώ σκυλιά στην κατοικία του, ήταν σαν να οπλοφορούσε.Τα σκυλιά ήταν ετοιμοπόλεμα για να επιτεθούν στους επίδοξους διαρρήκτες και να τους διαμελίσουν. Ο φόβος του για μια πιθανή εισβολή τον έκανε να αναζητά τρόπους άσκησης της νόμιμης βίας. Η ζωώδης ορμή των σκύλων σε έναν περιφραγμένο χώρο δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά τα σκυλιά είναι στρατιωτάκια που υπακούουν σε διαταγές και προστάγματα.
Στον διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλοι προτείνουν την εκτέλεση των ζώων και άλλοι υπεραμύνονται της καλής φύσης των σκύλων. Αν αυτά τα ζώα έχουν την ατυχία να βασανίζονται, να κακοποιούνται και να μένουν νηστικά, τότε μπορεί να ξεχάσουν την καλή τους φύση και να δείχνουν την πιο αιμοβόρα και κακή πλευρά του εαυτού τους.
Όλοι μας καταντήσαμε μικροί στρατοκράτες που θέλουμε να έχουμε στις διαταγές μας τα σκυλιά. Στο φημισμένο πείραμα με τα σκυλιά, ο Παβλόφ " κατέληξε ότι όπως ο σκύλος, έτσι και ο άνθρωπος μπορεί, αν εκπαιδευτεί, να συνδέει τεχνητά ερεθίσματα* με ενστικτώδεις λειτουργίες του οργανισμού, όπως η έκκριση σάλιου από τους αδένες τους στόματος" .Σε αυτό το πείραμα, τα σάλια των σκύλων έτρεχαν στην θέα του φαγητού αλλά και σε κάθε ερέθισμα που συνδεόταν με το φαγητό. Για τα σκυλιά της τραγικής ιστορίας, η επιθετικότητά τους θα εκδηλωνόταν είτε με την παρουσία του επίδοξου διαρρήκτη, είτε με την παρουσία του δύστυχου παιδιού! Θλιβερό, πολύ θλιβερό!
*Σκέψου αν ο φόβος είναι ένα ερέθισμα που διοχετεύεται εντέχνως στις κοινωνίες μας! Σκέψου!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα