Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2016

ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΕΣ!

Μια κόρη που μεγάλωσε ξαφνικά και έγινε γριά•ένα παλικάρι που αίφνης έγινε γέροντας! Στο λεξιλόγιο των προηγούμενων δεκαετιών οι λέξεις "γεροντοπαλίκαρο" και "γεροντοκόρη" εκφέρονταν από τον κόσμο με μεγάλη ευκολία. Οι λέξεις ήταν χαρακτηρισμοί που αφορούσαν ανθρώπους που δεν είχαν προσαρμοστεί στην κοινωνική σύμβαση του γάμου και προτιμούσαν έναν μονήρη βίο. Οι χαρακτηρισμοί, βεβαίως, χρησιμοποιούνταν με σκοπό να εξευτελίσουν τις επιλογές των ανθρώπων που δεν ακολουθούσαν τους πολλούς. Αποκαλώντας κάποιον "γεροντοπαλίκαρο" ή " γεροντοκόρη" ήταν σαν να του απευθύναμε μομφή για κάποιου είδους ανικανότητα στην επιλογή ενός συντρόφου. Οι κοινωνίες υπήρξαν αρκετά σκληρές σ' όλους αυτούς που δεν αποδέχονται τα μοντέλα ζωής που τους πρότειναν κατά καιρούς! Ελάχιστα ενδιέφερε το κατεξοχήν κουτσομπολίστικο κοινωνικό σώμα οι ανάγκες , τα ενδιαφέροντα και οι φιλοσοφικές πεποιθήσεις ενός ανθρώπου! Άπαξ και αυτός δεν αποδεχόταν τη σύμπραξη με το σύνολο των συνανθρώπων του, έμπαινε,  αυτομάτως, στο στόχαστρο και στην χλεύη. 

Οι λέξεις "γεροντοπαλίκαρο" και "γεροντοκόρη" είναι χρονολογικοί προσδιορισμοί μέσα σε μια σύνοψη της ζωής. Οι άνθρωποι που κουβαλούν το φορτίο τους έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και εμφανίζονται στρυφνοί και κακότροποι! Αυτά θα μπορούσαμε να  πούμε ότι ίσχυαν για τις περασμένες δεκαετίες! Στις μέρες μας , υπάρχει μια ανατροπή των δεδομένων και αντιστροφή των όρων. Στρυφνοί  εμπαθείς και μεμψίμοιροι εμφανίζονται όλοι αυτοί που θυσίασαν την ελευθερία τους για να πειθαρχήσουν στα μοντέλα ζωής και της ισχύουσας κοινωνικής οργάνωσης! Ο έγγαμος βίος είναι γεμάτος από γεροντοπαλίκαρα και γεροντοκόρες...

3 σχόλια:

Τη 3:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ειρήνη Σολακάκη είπε...

Υπερπλήρης θα έλεγα...οι σχετικές συμβάσεις υπερκέρασαν ακόμη και τη στοιχειωδέστερη λογική...

 
Τη 11:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Οι λέξεις, Ειρήνη, επιστρέφουν πάντα για να πάρουν εκδίκηση για τον ατιμωτικό τρόπο με τον οποίο τις μεταχειριστήκαμε στο παρελθόν!! Καλημέρα.

 
Τη 10:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ειρήνη Σολακάκη είπε...

Όπως ακριβώς οι νικητές στο παρελθόν, όταν επέστρεφαν στην πόλη τους, μετά από τον πόλεμο...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα