Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2016

ΑRT THESSALONIKI 2016(Η αναμνηστική μου φωτογραφία από τον χώρο της έκθεσης)

Η Διεθνής Έκθεση Αιθουσών Τέχνης που γίνεται για πρώτη φορά στη  πόλη της Θεσαλονίκης και στα περίπτερα 9 και 10, είναι ένα "άνοιγμα προς τα έξω". Η Σόνια Παππά, ιστορικός Τέχνης και Λέκτορας του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ, φιλοδοξεί μέσα από το Art Thessaloniki να δείξει στον απλό επισκέπτη πώς "στήνεται ένα έργο τέχνης, πώς πουλιέται και γιατί το art management είναι πολύ σημαντικό"!

Μπαίνοντας σε τέτοιους χώρους που αφορούν την τέχνη, αισθάνομαι να μπαίνω σε τόπους προβολής της πιο αχαλίνωτης φαντασίας. Στο μυαλό έρχονται πάντα τα λόγια του Πικάσο:" Όταν ήμουν μικρός ήθελα να ζωγραφίζω σαν τους μεγάλους. Τώρα που μεγάλωσα, θέλω να ζωγραφίζω σαν τα μικρά παιδιά" ! Η αισθητική των έργων που παρακολούθησα είχε κάτι από την ανόθευτη παιδικότητα που κατασταλάζει και ψάχνει τρόπο να αναδειχθεί μέσα  από τις συμβάσεις των έργων τέχνης. Για κανέναν καλλιτέχνη δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιεί απλά και άχρηστα υλικά για να φτάσει τις συνθέσεις του σε υψηλά επίπεδα αφαιρετικής ικανότητας. Παράξενα σχήματα, υλικά παράταιρα που συνδέονται σε πρωτότυπες συνθέσεις και  μεγάλου και μικρού μεγέθους συνθέσεις,   όλα διψούν για προβολή και  ,κυρίως, αλληλεπίδραση με τον θεατή που τα επισκέπτεται. Τα έργα τέχνης θέλουν να δεσμεύουν στιγμιαία τις ψυχές μας για να επανέλθουν με φρέσκια ορμή στο προσκήνιο.

Έγραφα και παλιότερα ότι κάθε ανθρώπινη ψυχή είναι μια πάσχουσα ψυχή. Η τέχνη με τις διάφορες μορφές της έχει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα επειδή δίνει τη  δυνατότητα στον άνθρωπο να δώσει μορφή στο χάος του ψυχισμού του. Στην έκθεση που τελειώνει σήμερα, θα μπορέσετε να δείτε έργα τέχνης από ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρεία. Βρήκα αρκετό ενδιαφέρον στα έργα των αποφοίτων της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ (γειά σου αγαπητή, Ειρήνη Μπάκα !) και στην ομάδα καλλιτεχνών που επεξεργάζεται τις διαφορετικές έννοιες της παύσης ως "άρσης του λόγου που μπορεί να οδηγήσει σε καταιγισμό λόγου".

Η επόμενη ανάρτηση θα περιλαμβάνει οπτικό υλικό από την έκθεση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα