Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ


Ο σεισμός όπως και καθετί που συμβαίνει αιφνιδίως, είναι μια διακοπή από τις συνήθειες της καθημερινότητας! Κατά βάθος,, όλοι επιθυμούμε να συμβεί κάτι που θα μας "ταρακουνήσει" και θα μας βγάλει εκτός προγράμματος! Μας αρέσει να βιώνουμε την ασφάλεια, παρεκκλίνοντας έστω και για λίγο απ' αυτήν!

Ένας σεισμός, άθελά μας, γίνεται αφορμή για να βιώσουμε την διακοπή των συνηθειών μας! Αν μας πιάσει στον ύπνο, θα ξυπνήσουμε και θα πεταχτούμε έντρομοι εκτός της κατοικίας μας. Αν εργαζόμαστε, ή αν πίνουμε το ποτό μας με τους φίλους στο μπαράκι, αν ανταλλάσσουμε φιλιά με τον ερωτικό μας σύντροφο ή αν γευματίζουμε, όλα αυτά τα στιγμιότυπα παγώνουν στον χρόνο. Την ώρα που το έδαφος χορεύει, προέχει η ασφάλεια και η προστασία της ζωής μας! Ναι, ενδόμυχα,  μπορεί να επιθυμούμε το 《κάτι άλλο》 που θα διαταράξει την  ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο,, δεν θέλουμε να χάσουμε τη ζωή μας αλλά να ζήσουμε κάτι που θα μπορούσαμε να αφηγηθούμε εκ των υστέρων! Αν κάποιοι ξεφεύγουν απ' αυτόν τον βασικό κανόνα, είναι επειδή οι συγκυρίες και η θεά τύχη τους παίζουν άσχημο παιχνίδι!

Στην Κω, δυο αλλοδαποί τουρίστες βρέθηκαν την κρίσιμη στιγμή στο μέρος όπου έμελλε να γίνει ο τάφος τους! Ούτε κατά διάνοια δεν επιθυμούσαν την δεδομένη στιγμή να θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ορίων! Δυστυχώς, το παιχνίδι παίζεται χωρίς να λαμβάνουμε ιδιαίτερη πρόσκληση για συμμετοχή!  Μας εμπεριέχει η τύχη, η ατυχία ή και η δυστυχία! Κάποιοι νεαροί την γλύτωσαν με αμυχές, άλλοι το διασκέδασαν και κάποιοι ακρωτηριάστηκαν στα κάτω άκρα• άλλοι παρουσίασαν πρόβλημα στα μάτια τους και άλλοι έλαβαν πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν υγιείς στους γονείς, τους φίλους και τ' άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα! 

Η διακοπή των συνηθειών της καθημερινότητας προκάλεσε αρρυθμίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Είναι καλοκαίρι και ο τουρισμός,  το 《γερό μας χαρτί》, πρέπει να αποφέρει πολλά κέρδη. Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι αρχές του νησιού λένε πως αποκαθίσταται γρήγορα και ανέλπιστα η ομαλότητα. Όλοι συμβάλλουν σ' αυτό! Ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που 《ξύπνησαν》 από τον καλοκαιρινό λήθαργο της ενημέρωσης, εκθειάζουν τους ατρόμητους τουρίστες που παραμένουν στο νησί και περιφρονούν προκλητικά τον Εγκέλαδο!

Το νησί πρέπει να ξαναβρεί επειγόντως τους γνώριμους ρυθμούς. Ο χρόνος που κυλάει είναι πολύτιμος. Οι νεκροί ενταφιάζονται άρον άρον! Οι τραυματίες που υπέστησαν μη αναστρέψιμες βλάβες,  θα ακολουθήσουν την δική τους μοναχική πορεία αποκατάστασης της υγείας τους. Τα μπάζα των ερειπίων μαζεύονται ταχύτατα και  οι τουρίστες θα ξανακοιμηθούν στα ωραία τους κρεβάτια. Οι κάτοικοι του νησιού ξαναβρίσκουν το χαμόγελο τους και τα ανήσυχα βλέμματα τείνουν να εκλείψουν! Στο πανέμορφο νησί λένε πως έγινε σεισμός, αλλά ποιός μπορεί να το πει με σιγουριά αυτό;

Η μνήμη του τραυματικού γεγονότος μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα, θα πρέπει να απωθηθούν! Κάθε απώλεια της ανθρώπινης ζωής,  κάθε ενθύμιο των καταστροφών και των καταθλιπτικών συγκινήσεων χρειάζεται να υπάρξει και να ενταχθεί στην βραχύχρονη μνήμη που διαρκεί τρεις ημέρες, όπως και τα θαύματα! Δυστυχώς, έτσι διαπαιδαγωγούμαστε όλα αυτά τα χρόνια! Τα έκτακτα γεγονότα  που ποτέ δεν τελειώνουν, τα προσπερνάμε και τα απωθούμε  επειδή απειλούν να διακόψουν την καταναλωτική μας αγρυπνία!  Ως πολίτες και όχι ως καταναλωτές, θα έπρεπε να διεκδικήσουμε πίσω τ' απωθημένα μας! Αντέχουμε;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα