Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2018

"ΤΑ ΡΟΥΧΑ", ΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ

Μια ευτυχή συγκυρία με έφερε σε επαφή με την Γραφή της Ευσταθίας Ματζαρίδου! Διαβάζοντας τα μικρής έκτασης κείμενα της  ή και τα μεγαλύτερα, βιώνω την απόλαυση που αναζητά ο  αναγνώστης απ' ένα βιβλίο!! Την Ευσταθία Ματζαρίδου την χαρακτηρίζω μια από τις πιο ισορροπημένες λογοτεχνικές φωνές που απέχει πολύ από τις βεντέτες της λογοτεχνίας που μας κατακλύζουν! Της εύχομαι υγεία  και να μας παραδίδει κείμενα και βιβλία που τα διακρίνει η ευαισθησία και η ευγένεια της γραφής της. Να τι κατάλαβα από την ανάγνωση του καινούργιου της βιβλίου:

Στην ραδιοφωνική εκπομπή( ERT OPEN, 28/12/2017) που είχε προσκληθεί η Ευσταθία Ματζαρίδου για να διαβάσει αποσπάσματα και να μιλήσει για το καινούριο της βιβλίο, η συγγραφέας μας προετοίμασε ψυχολογικά για το θέμα του βιβλίου. Η φράση της " ο έρωτας ξεκινάει με πένθος" είναι απολύτως ορθός και χαρακτηρίζει κάθε δεσμό που σφυρηλατείται στο δίπολο κατοχή-απώλεια. Ο ερωτευμένος αγωνιά κάθε στιγμή για την απώλεια του άλλου! 

Το μυθιστόρημα των 171 σελίδων με τον τίτλο " Τα Ρούχα" μας εισαγάγει στον Χρόνο του χωρισμού ανάμεσα σ' έναν άντρα και σε μια γυναίκα! Ο χωρισμός έχει ήδη συντελεστεί και η συγγραφέας στήνει έναν "διάλογο" ανάμεσα στους χωρισμένους! Ουσιαστικά είναι δυο παράλληλοι μονόλογοι που δεν τέμνονται πουθενά,  παρά μόνο στη συνείδηση του αναγνώστη! Αυτός, έχει την πολυτέλεια να αναγνωρίσει τον άντρα και την γυναίκα ως γνήσιους αντιφωνιστές! Τα λόγια τους λέγονται για να οξύνουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις και να αποδώσουν πιο ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της σχέσης τους! Ο άντρας και η γυναίκα υπάρχουν ως εγγυητές των μεταξύ τους διαφορών! 

Τα ρούχα μοιάζουν σαν τα λάφυρα της μεταξύ τους αναμέτρησης! Αποτελούν τα μνημονικά ίχνη τα οποία χρειάζεται το ζευγάρι ώστε να επιστρέψει στην αφετηρία της σχέσης του! Τα ρούχα που απέμειναν στα χέρια τους,  γίνονται αφορμές για να ξεδιπλωθούν οι αναμνήσεις και να αρχίσει η  λυτρωτική αφήγηση να κάνει τα θαύματά της! 

Τα ρούχα αποτελούν διαγνωστικό  μέσο  των στοιχείων της προσωπικότητας! Όλα υπάρχουν εκεί μέσα! Άγχη, φοβίες, τύψεις,,ενοχές, θυμός, αγάπη  και σεξουαλική έλξη! Τα ρούχα εξάπτουν τα πάθη και αποτελούν ενθύμια οσμών και μυρωδιών που απλά επιβεβαιώνουν το κραταιό αίσθημα της όσφρησης και το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων αισθήσεων!

Τα εναπομείναντα στα χέρια ρούχα του άντρα και της γυναίκας,  αποτελούν μια μακριά αλυσίδα συνειρμών με περισσότερες  δυσάρεστες και λιγότερες ευχάριστες στιγμές! Βλέμματα, έντονες συγκρούσεις, το μητρικό και πατρικό πρότυπο ως ανταγωνιστές που μπαίνουν σφήνα στην φαντασιακή ζωή του ζευγαριού, τα παιχνίδια εξουσίας και η σφοδρή επιθυμία για να μετατρέψει ο ένας τον άλλον σε καθ'εικόνα και ομοίωση του, τα γούστα και η αισθητική, οι διατροφικές συνήθειες ως πεδίο αντιπαράθεσης, ο μεγάλος κίνδυνος της αφομοίωσης από την χρόνια "συγκατοίκηση" των υπάρξεων, όλα αναβιώνουν ως κατάλοιπα μιας σχέσης που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της! 

Στο πένθος του αποχωρισμού μας κυκλώνουν τα φαντάσματα! Ξυπνάμε κάθιδροι στα όνειρά μας και εναντιωνόμαστε σε μια ψυχική ζωή που πάει να στοιχειώσει! Το μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου το βλέπω ως ένα υποδειγματικό πένθος για όλους τους έρωτες που ντύθηκαν τα ωραιότερα ρούχα και κατάντησαν στην φθορά του Χρόνου "κουρελούδες μνήμης" και μουσειακά εκθέματα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα