Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2018

ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Χ.ΓΟΝΑΤΑΟι αντοχές των φιλοζωικών αισθημάτων δοκιμάζονται με εκείνα τα ζώα που έχουν μεγαλώσει και ζουν τα τελευταία στάδια της ζωής τους. Γέρικα και άρρωστα, βρίσκουν παρηγοριά και περίθαλψη σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μάθει να υπομένουν και να συμπάσχουν στα σημάδια παρακμής των γηρατειών!

Βλέποντας το μοναδικό ντοκιμαντέρ για τον Επαμεινώνδα Χ. Γονατά δεν έχουμε παρά να θαυμάσουμε την αληθινή και αυθεντική στοργή του με τα κατοικίδια του σπιτιού, ως επί το πλείστον γάτες. Τον βλέπουμε με θέρμη να κοιτάει και να μιλάει σε γάτες που γερνάνε και προοδευτικά χάνουν τη όρασή τους. Άλλες πεθαίνουν και ο Γονατάς φροντίζει να τις ενταφιάσει στην αυλή του σπιτιού.

Ο διορατικός και εύστοχος Γονατάς είναι σαν να δημιουργεί με την φροντίδα και την καθημερινή επαφή με τις γάτες, μια ενδιάμεση ζώνη , έναν συμβολικό χώρο ανάμεσα σε αυτόν και στην βίαιη πραγματικότητα του θανάτου. Αυτός ο χώρος, ωστόσο, δεν λειτουργεί για να αποκρούσει την βίαιη πραγματικότητα του θανάτου αλλά για να συμφιλιωθεί μ' αυτήν. Δεν είναι οι γάτες που παρουσιάζουν όλα τα συμπτώματα της γήρανσης του οργανισμού και καταλήγουν, αλλά ο ίδιος ο Γονατάς που πορεύεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.Παρατηρώντας την σταδιακή φθορά της υγείας των γατών, ο Γονατάς βιώνει τον δικό του θάνατο σε μικρές δόσεις. Είναι σαν να τακτοποιεί με συναινετικό τρόπο τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι στο επέκεινα.Για μερικούς ανθρώπους θα έπρεπε να υπάρχει εισιτήριο επιστροφής...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα