Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2018

Η ΝΤΡΟΠΗ( ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ)


Ένα ζευγάρι κάνει όνειρα για το μέλλον,  χωρίς να υπολογίζει τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να ματαιώσουν αυτά τα σχέδια! Η γυναίκα είναι αποφασισμένη να κάνει στην δεκαετία από τα τριάντα μέχρι τα σαράντα τρία παιδιά! Ο άντρας της δεν βιάζεται, αλλά αυτή τον προετοιμάζει ψυχολογικά για την προοπτική της πολυμελούς οικογένειας( πιστεύω ότι η τεκνοποίηση είναι η βασική ιδέα που διακρίνει την ταινία του Μπέργκμαν).

Η ζωή φαίνεται ν' αντιδρά σε κάθε προγραμματισμό! Το ζευγάρι ούτε που καταλαβαίνει πως βρίσκεται στην δίνη μιας πολεμικής σύρραξης! Στην ταινία ο εχθρός δεν κατονομάζεται και όλα μοιάζουν συγκεχυμένα! Το ζευγάρι συλλαμβάνεται από κάποιους στρατιώτες και κατηγορείται ότι δολοφόνησε κάποιον πιλότο που έπεσε κοντά στο σπίτι του! Ο άντρας και η γυναίκα εξαναγκάζονται σε μια συνέντευξη που βιντεοσκοπείται για να αποτελέσει στο μέλλον τεκμήριο ενοχής! Το ζευγάρι δίνει τα προσωπικά του στοιχεία , αλλά καταφέρνει να ξεφύγει εξαιτίας μιας ενέδρας που στήνει ο στρατός του αντιπάλου! Το ζευγάρι είναι μπερδεμένο και δεν ξέρει ποιό στρατόπεδο των στρατιωτών να διαλέξει! Άντρας και γυναίκα , δηλώνουν ανενημέρωτοι και απολίτικοι!

Εν μέσω σποραδικών μαχών και βλημάτων που σκάνε και κατακαίνε τα πάντα, η γυναίκα εξομολογείται την ανακούφιση που νιώθει από την απουσία παιδιού! Ο άντρας της λέει ότι στην ειρήνη θα μπορέσει να γεννήσει! Η ίδια αντιδρά αρνητικά: λέγοντας, " δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη και γι' αυτό δεν θα έχω  ποτέ παιδί"! Με την ίδια αποφασιστικότητα που διέκρινε την επιθυμία για τεκνοποίηση, με την ίδια αποφασιστικότητα την απορρίπτει! Δεν θα κάνει ποτέ παιδιά σε έναν παράλογο και εξαιρετικά βίαιο κόσμο!

Οι βόμβες σκάνε δίπλα τους! Το ζευγάρι εξαναγκάζεται σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου! Ο δρόμος είναι σπαρμένος με πτώματα! Η γυναίκα συγκλονίζεται από την θέα ενός σκοτωμένου παιδιού! Όπως λέει και η ίδια, συμμετέχει σε ένα όνειρο που βλέπουν άλλοι! 

Το ζευγάρι  ξανασυλλαμβάνεται και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης! Εκεί, ο άντρας και η γυναίκα κατηγορούνται  και βασανίζονται ως συνεργάτες του εχθρού! Το οπτικοακουστικό υλικό του παρελθόντος, παραποιείται για να θεμελιώσει την κατηγορία! Οι γιατροί με τις λευκές ποδιές βρίσκονται στην υπηρεσία της βαρβαρότητας! Τελικά,, η σκευωρία αποκαλύπτεται και ο στρατιωτικός μηχανισμός επιδεικνύει την γενναιοδωρία του! Κάποιοι γλυτώνουν την θανατική καταδίκη και κάποιοι απελευθερώνονται! Το ζευγάρι ανήκει σε αυτούς που θα επιστρέψουν στο σπίτι ελεύθεροι! 

Υπάρχει μια φαινομενική ειρήνη! Ξεπερνώντας  καταστάσεις που απειλούσαν τις ζωές τους,, ο άντρας και η γυναίκα προσπαθούν να ορθοποδήσουν! Θα περίμενε κανείς την απουσία συγκρούσεων και την ειρήνη! Ωστόσο, υπάρχει βία και μια μεγάλη ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι! Η γυναίκα δεν έχει παιδί και δεν μπορεί να σκεφτεί ψύχραιμα! Αφήνεται στην αγκαλιά ενός εραστή που ουσιαστικά εξαγοράζει την σεξουαλική συνεύρεση! Η γυναίκα παραδίδει τα λεφτά στον άντρα της και δεν νιώθει καθόλου τύψεις για την απιστία της! 

Το σπίτι ως οικογενειακό άσυλο παραβιάζεται διαρκώς! Κάποιοι ένοπλοι συλλαμβάνουν τον εραστή της γυναίκας και του ζητούν να τους πληρώσει για να αποκτήσει την ελευθερία του! Ο άντρας ζητάει από το ανδρόγυνο τα λεφτά του πίσω ! Ο άντρας παριστάνει πως δεν ξέρει και στην προσπάθεια να του αποσπάσουν την ομολογία τον εξαναγκάζουν να δολοφονήσει τον εραστή της γυναίκας του! Ο παραλογισμός και η βία είναι απρόβλεπτα στοιχεία στην δομή της ταινίας!

Το ζευγάρι βρίσκεται ελεύθερο πια! Οι ένοπλοι αποχωρούν αφού έχουν καταστρέψει το σπίτι τους! Περιπλανώμενοι ο άντρας και η γυναίκα , δαπανούν ένα μέρος των χρημάτων στην μετακίνηση με μια ψαρόβαρκα! Θέλουν να ξεφύγουν βιώνοντας μια τραυματική σχέση αναμεταξύ τους! Στην θάλασσα επιπλέουν πτώματα! Η γυναίκα αφηγείται το όνειρό της: η κόρη που δεν έκανε ποτέ, ήταν γραπωμένη πάνω της και την ακουμπούσε με τα χείλη της! Επαναλαμβάνω: ερμηνεύω την Ντροπή ως το δίλημμα που νιώθει ο άνθρωπος πάνω στο θέμα της τεκνοποίησης! Τι αξία και τι σημασία θα είχαν οι απόγονοι σε έναν κόσμο όπου η βία παραμορφώνει τους ανθρώπους; Νομίζω ότι η ερώτηση που θέτει η αριστουργηματική ταινία είναι αυτή! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα