Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2018

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΙΓΚ ΟΡΟΡΑ


Στο ντοκιμαντέρ που παρακολούθησ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , η επιστροφή των παιδιών στη φύση και η διαβίωση με φυσικούς ρυθμούς  είναι ένα αίτημα που προβάλλεται διαρκώς ως η λύση στο άγχος του σύγχρονου ανθρώπου. Στο πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο και μέσα στο δάσος, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται διαμέσου του παιχνιδιού και των χειρωνακτικών εργασιών. Οι παιδαγωγοί και το βοηθητικό προσωπικό, υπερβολικά άνετοι για τα δικά μας δεδομένα, παραχωρούν στα παιδιά άφθονο ελεύθερο χρόνο για να προβάλλουν τα άγχη τους, τις φοβίες  και τη δημιουργική τους δύναμη. Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους είναι συνυφασμένη με μεγάλους περιπάτους στην φύση και αδιάκοπη παρατήρηση! Τα παιδιά μπορούν να γεύονται μυρμήγκια που βρίσκουν στους κορμούς των δέντρων και να χρησιμοποιούν μαχαίρια για να αποφλοιώσουν τα κλαδιά των δέντρων • ασκούνται στις αναρριχήσεις σε δέντρα μεσαίου ύψους, μαθαίνουν να πριονίζουν και να φτιάχνουν ραβδιά που απαγορεύονται μέσα σε ένα νηπιαγωγείο που μοιάζει περισσότερο  σαν ένα αγρόκτημα! Τα παιδιά έχουν επίγνωση των κανόνων, αλλά λατρεύουν να τους παραβιάζουν!

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μικρές προστριβές και καθόλου επιθετικότητα! Τα νήπια που γνωρίζονται από τα προηγούμενα χρόνια, βάφουν με πινέλα, ασχολούνται με το ράψιμο και το ζυμάρι. Παρατηρούν το ενυδρείο και τα μικρά κοτόπουλα που σπάνε τα αυγά και ξεπετάγονται!

Στον αύλειο χώρο υπάρχουν φωλιές πουλιών! Οι νεοσσοί μιας γαλαζοπαπαδίτσας βρίσκονται πεθαμένοι στην φωλιά! Ο άντρας νηπιαγωγός, παρέα με τα παιδιά, τα ενταφιάζει! Ακόμη και ο θάνατος αποτελεί κομμάτι της φυσικής πορείας του εμβίου όντος! Τα παιδιά παίζουν συμβολικό παιχνίδι, διανέμουν ρόλους, ξέρουν για την υγιεινή επίδραση των φρούτων και των λαχανικών, μπορούν να κάνουν σκέψεις για το μέλλον που εντυπωσιάζουν, φτιάχνουν ξυλοπόδαρα για να εξασκηθούν στην ισορροπία και ,γενικά, κάνουν αυτά που  συμβαδίζουν με τους προσωπικούς τους ρυθμούς και τις ανάγκες της ομάδας! Αυτή η ομάδα είναι ολιγομελή ( μέχρι 11 παιδιά) και δείχνει να είναι συνειδητοποιημένη πάνω στον τρόπο λειτουργίας του πρότυπου νηπιαγωγείου Μπιγκ Ορόρα!

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει στιγμιότυπα της ζωής των παιδιών και στις τέσσερις εποχές του χρόνου! Τελειώνει με τις στιγμές αποχωρισμού και συγκίνησης ανάμεσα στους νηπιαγωγούς και τα παιδιά! 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και την καθηγήτρια Κακανά Δόμνα και ψυχολόγο Σκουφά Λήδα! Το ερώτημα παραμένει: αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο υποδειγματικός τρόπος διαπαιδαγώγησης, τότε πως εξηγείται ο αλκοολισμός, η ενδο-οικογενειακή βία, η ξενοφοβία και αυτή η ροπή προς τις αυτοκτονίες που επικρατεί στην νορβηγική κοινωνία;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα