Τρίτη, Απριλίου 03, 2018

"Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ"

( Το κείμενο για το παραμύθι του Ρίτσαρντ Μπαχ " Ο Γλάρος Ιωνάθαν" )

Ο γλάρος Ιωνάθαν έχει διαχωρίσει την θέση του από το υπόλοιπο σμήνος των γλάρων. Ο πατέρας και  η μητέρα του δεν συμφωνούν με τις παραξενιές του παιδιού τους! Του υπενθυμίζουν την πρακτική πλευρά της ζωής και την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών! Αν για κάτι πετάνε οι γλάροι, είναι για να μαθαίνουν να εξασφαλίζουν την τροφή τους! Ο γλάρος Ιωνάθαν αντιδρά και δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα την κυρίαρχη αντίληψη. Απομονώνεται και αναζητά την χαρά της πτήσης και την ελευθερία. Μια τέτοια αυτονομία και παρέκκλιση από τους καθιερωμένους κανόνες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την ομάδια Ο γλάρος Ιωνάθαν καθίσταται απόβλητος και "ξένο σώμα" για το υπόλοιπο σμήνος! Απομακρύνεται και συνεχίζει απτόητος και με μεγαλύτερο πάθος τις πτήσεις! Μοναδική του έγνοια να βελτιώσει τις κινήσεις και την ταχύτητά του!

Ο γλάρος Ιωνάθαν έχει διαλέξει τον δύσκολο δρόμο! Έχει στιγμές που λιγοψυχεί και επιθυμεί να επιστρέψει στην ασφάλεια του σμήνους! Ωστόσο, αντέχει! Η ζωή είναι βαθμίδες δυσκολίας που πρέπει να ξεπεράσει για να κατακτήσει τον ανώτερο σκοπό! Η ελευθερία και η χαρά των πτήσεων είναι το ανώτερο επίπεδο ζωής που παλεύει και προσδοκά!  Εκεί, θα διαμορφώσει τους δικούς του κανόνες και θα πετύχει την μέγιστη χαρά και την πληρότητα της στιγμής! 

Μέσα από ατέλειωτες δοκιμές των ικανοτήτων και των ορίων των αντοχών, ο γλάρος Ιωνάθαν βρίσκεται στην ουτοπία που οραματίστηκε! Μια ουτοπία που κατοικείται από ελάχιστους απόβλητους γλάρους που τόλμησαν να τα βάλουν με τον Νόμο της ομάδας που ανήκαν!

Θα ανέμενε κανείς ότι όλο αυτό το μεγαλειώδες επίτευγμα του γλάρου, αυτή η κατάκτηση της ελευθερίας και η καθαρή άρνηση στην αλλοτρίωση της ζωής, δεν θα ήταν αποτέλεσμα μόνο μιας διαρκούς εκπαίδευσης! Η ελευθερία και η χαρά των πτήσεων δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί ένα απλό ζήτημα τεχνικής! Στο παραμύθι, ο Ιωνάθαν καθοδηγεί και καθοδηγείται ως εκπαιδευτής! Ωστόσο, τελειοποιείται και αποδεσμεύεται από ένα σώμα που κατοικεί στο " Εδώ και Τώρα" μέσα από την δύναμη των συναισθημάτων, την συνεχή επαγρύπνηση, την σκέψη και την θέληση! 

Ο Ιωνάθαν μετατρέπεται σ' έναν μυσταγωγό μιας θαυμάσιας εμπειρίας που επιθυμεί να μεταδώσει και στους υπόλοιπους γλάρους. Ακόμη κι όταν τον αποθαρρύνουν να επιστρέψει στην ομάδα από την οποία έχει εκδιωχθεί, αυτός δεν ξεχνά την καταγωγή του και είναι έτοιμος να συγχωρέσει με την δύναμη της αγάπης!  Επιστρέφει στην ομάδα και βιάζεται να μοιραστεί την εμπειρία που απέκτησε πρώτα ως αυτοδίδακτος και μετά ως μαθητευόμενος και καθοδηγούμενος! Ο γλάρος Ιωνάθαν μας είπε να μην φοβόμαστε να κατακτήσουμε την ελευθερία και να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα