Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΣΑΚΗΣ ΤΟΤΛΗΣ(1)(Άρθρο του Σάκη Τότλη στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Θεσσαλονίκη και στη στήλη του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Επί παντός του επιστητού», το έτος 1999. Εκεί έγραφαν ακόμη οι, Πάνος θεοδωρίδης, Αλμπέρτος Ναρ, Θόδωρος Ιωαννίδης, Τάσος Κουράκης, Θανάσης Γεωργιάδης, Στέλιος Κούκος και Γιώργος Τούλας).

Είπα να πάω χτες στη γιορτή των αγγέλων αλλά μετά σκέφτηκα πως εγώ αγαπώ τους δαίμονες!

Είπα να κατέβω χτες στην Πλατεία Αριστοτέλους. Kατά λάθος κατέβηκα στην πλατεία Ναυαρίνου!


Είπα χτες να πάω να δω τον δήμαρχο να ανάβει τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά μετά σκέφτηκα πως υπάρχουν και κάποια άλλα λαμπάκια που είναι μονίμως αναμμένα!


Είπα χτες να πάω να δω την Ευριδίκη και τους υπόλοιπους μουσικούς που θα πλαισίωναν την εκδήλωση, αλλά ,όλως τυχαίως, βρέθηκα στον «πολυχώρο- Μαλλιάρης», εκεί που ο συγγραφέας Σάκης Τότλης μίλησε σε μια ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ή διάλεξη για το χώρο, χρόνο και συναίσθημα στα όνειρα που βλέπουμε.

(Ο Σάκης Τότλης έχει κάθε διάθεση να εξηγήσει τις απορίες του κοινού, στα χθεσινά φιλολογικά βραδινά του συλλόγου αποφοίτων φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Ο χρόνος, δυστυχώς, έχει τελειώσει! Το βιβλιοπωλείο πρέπει να κλείσει. Στο βάθος ο κ.Τσολάκης που στην αρχή της εκδήλωσης παραπονέθηκε με οργισμένο τρόπο για την άρνηση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού να παραχωρήσει το Κινηματοθέατρον Άνετον για μια εκδήλωση του "Φιλολόγου". Τελικά, η λύση βρίσκεται από τον Δήμο Καλαμαριάς που προσφέρει το θέατρο Μελίνα Μερκούρη για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αυτή θα είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση με το Μουσικό Πολύτροπο της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.)


Ο Σάκης Τότλης γεννήθηκε στην Έδεσσα, έχει δύο παιδιά, είναι στρατιωτικός-ηλεκτρονικός με ειδίκευση στην μετάδοση των ραδιοκυμάτων και καθηγητής Αγγλικών. Έχει συνταξιοδοτηθεί για λόγους υγείας και είναι διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Μακεδονία- Θεσσαλονίκη». Κριτικές και συνεντεύξεις του υπάρχουν σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στο «Παρασκήνιο» με σκηνοθέτιδα την Κατερίνα Ευαγγελάτου , στο «Μια Πόλη Ένα Βλέμμα» με σκηνοθέτη το Χάρη Παπαδόπουλο και στην εκπομπή «Άξιον Εστί» του Βασίλη Βασιλικού για το βιβλίο.

Μερικά από τα βιβλία του, «Ο συνδυασμός, Έδεσσα-Ζυρίχη» (πάνω σε αυτό βασίστηκε η ταινία Βαλκανιζατέρ του Σωτήρη Γκορίτσα), «Η τυπογραφία στην Έδεσσα», «Χωρος και συναίσθημα-μια ιδέα», Πανσέληνος (διηγήματα), «Δώδεκα όνειρα» που ερμηνεύονται με βάση τη χωροχρονική-συναισθηματική μέθοδο ερμηνείας των ονείρων, "Εκεί ήμουν κι εγώ..." (βιβλίο με παραδοσιακά παραμύθια της Έδεσσας) και τέλος το μυθιστόρημα «Ένα όνειρο και εφτά δικηγόροι».
[ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

1 σχόλια:

Τη 9:46 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ellinida είπε...

"ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ή διάλεξη για το χώρο, χρόνο και συναίσθημα στα όνειρα που βλέπουμε"

Μίλα μας για αυτήν. Μ'έφτιαξες.
Καλή σου μέρα.:)

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα